De vernieuwde Dorpskerk met op de achtergrond de tribune. Foto: Jan Hendriksen.
De vernieuwde Dorpskerk met op de achtergrond de tribune. Foto: Jan Hendriksen.

Feestelijke heropening Dorpskerk Ruurlo

Algemeen

RUURLO – "Wat is er hard gewerkt en zoveel vrijwilligers die hebben meegewerkt. En wat is het mooi geworden. Velen van u hebben een bijdrage geleverd aan de geschiedenis van onze Dorpskerk. Ook velen van u hebben een steen verlegd in deze kerk. En elke keer dat er een steen verlegd werd ging de stroom veranderen. Een onvergankelijke steen, die weer en wind kan doorstaan, staat voor onvergankelijke liefde en eeuwig geloof. Al die stenen die door ons samen de afgelopen jaren zijn verlegd hebben ervoor gezorgd dat onze Dorpskerk klaar is voor de toekomst. In onze visie en overtuiging om een Open Huis te zijn voor ons mooie dorp."

Door Jan Hendriksen

Met deze woorden verwelkomde zondagmorgen voorzitter Thea Brinkhuis van de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem de bezoekers van de feestelijke heropeningsdienst van de vernieuwde Ruurlose Dorpskerk. "Wij zijn in staat de wereld een stukje vredelievender te maken. Wij kunnen de loop van de geschiedenis wel veranderen. Wellicht een klein stukje, maar het kan. Een kerk waar veel activiteiten kunnen plaats vinden, activiteiten die passen bij onze overtuiging. Wij hebben het geloof dat God bij ons is", zo vervolgde Brinkhuis haar welkomstwoord. Na negen maanden hard werken werd zondag de heropening gevierd van wat men wel 'de nieuwe Dorpskerk' noemt. Aan de dienst verleenden naast dominee Tinus Gaastra, Harry Kasteel namens de Ruurlose Rooms-katholieke Sint Willibrord Gemeenschap ook organist Dirk Zwart en de Cantorij haar medewerking. Oud-predikant Jan Hazeleger stak de Paaskaars aan. Hoe toepasselijk was het openingslied: 'Waar je ook komt'. De dienst had als thema ´Een liefde die de mensen raakt´ meegekregen. "Deze liefde gaat over alle scheidslijnen van mensen heen. Jezus heeft als verpersoonlijking van deze liefde dit 'grenzeloos' leven voorgeleefd. Door in de toekomst nog nadrukkelijker 'een huis voor velen' te zijn. Een kerk die open staat voor iedereen", aldus Gaastra.

Naast veel leden van de eigen kerkgemeente en andere belangstellenden waren ook een aantal oud-predikanten van de Dorpskerk en De Hoeksteen (voormalige Gereformeerde kerk in Barchem), gastpredikanten en mensen die in de afgelopen jaren een bijdrage hebben geleverd aan het gemeenteleven, maar inmiddels waren verhuisd uitgenodigd voor deze feestelijke dient. Namens de Duitse kerkelijke partnergemeente Eichstadt feliciteerde Silvia Gerkce de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem met de prachtig vernieuwde Dorpskerk. Voorzitter Rinus Dijkman van het College van Kerkrentmeesters, dat de Dorpskerk beheert en exploiteert, bedankte verbouwingscoördinator Wim Zoerink en alle vrijwilligers voor hun tomeloze inzet in de afgelopen periode. "De herinrichting heeft veel energie gekost maar we hebben er heel iets moois voor terug gekregen."

Tribune
De Ruurlose Dorpskerk heeft in de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan. De banken in de noordvleugel hebben plaats gemaakt voor een keuken en toiletunit. Maar de meest bijzondere voorziening is de tribune die in de kerk is verrezen. Deze telt veertig zitplaatsen en kan deels worden 'verreden' om elders in de kerk zitplaatsen met een goed uitzicht te creëren.

De resterende ruimte in de noordvleugel wordt gebruikt als ontmoetingsruimte om koffie te drinken na de kerkdienst, voor lezingen en presentaties voor groepen tot zo'n honderd mensen. Een 'uitverkochte' Dorpskerk biedt aan 250 mensen plaats. En de dominee staat niet meer op de preekstoel maar achter een katheder in het liturgisch centrum met doopvont en avondmaalstafel. De kerkgangers zitten daarom heen. De kerk is daardoor heel flexibel in te delen naar de wensen van de gebruikers.

Feest
En dat bleek al in de afgelopen dagen toen er diverse activiteiten en evenementen in de kerk plaatsvonden. Zo vond er onder meer een openbare repetitie van het Ruurlo's Kamerkoor, een interactieve workshop samenzang, de Wereld Alzheimer Dag met medewerking van het Ruurlose kinderkoor Sing a Song en een boeken- en kindermarkt van de Stichting Westerbork Scholenproject plaats. Het verdere bijna dagelijkse programma in het kader van de Openingsweken met als thema 'Drie weken feest', die tot en met 11 oktober duren, bestaat voor een belangrijk deel uit muziek. Van koorzang tot instrumentaal, van klein en intiem tot groot en massaal. Maar ook een hele serie concerten staat op het programma evenals een reünie voor catechisanten uit de jaren zestig en zeventig en het schaakevenement 'Heel Berkelland Schaakt'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant