Vanlinks af Maurits van Uhm, Rob Nijhuis, Lucia Bluemers en Hans Grooters. Foto: Jan Hendriksen
Vanlinks af Maurits van Uhm, Rob Nijhuis, Lucia Bluemers en Hans Grooters. Foto: Jan Hendriksen

Dorpskerk strijdtoneel voor 'Heel Berkelland schaakt'

Algemeen

RUURLO – Schaken in een kerk. Het is een niet alledaagse speellocatie voor de denksporters. Maar op dinsdagavond 9 oktober zal de Ruurlose Dorpskerk het strijdtoneel zijn voor tientallen schaakliefhebbers. Want dan vindt onder het motto 'Heel Berkelland Schaakt' een schaaktreffen plaats tussen 'thuisschakers' uit Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo. Doelstelling van 'Heel Berkelland Schaakt' is bekendheid geven aan het schaken in het algemeen.

Door Jan Hendriksen

De Ruurlose Dorpskerk viert het feit dat het interieur geheel opnieuw is ingericht met festiviteiten in de kerk gedurende de periode van 19 september tot en met 11 oktober. De Ruurlose schaakvereniging 't Stokpaard was door de organisatoren van de Openingsweken van de Dorpskerk gevraagd op een avond ook iets te organiseren in de kerk. "En daarop hebben wij direct positief gereageerd en dinsdagavond 9 oktober laten vastleggen. Na kort brainstormen met een paar leden en een van de organisatoren van de Openingsweken van de Dorpskerk hebben we bedacht dat we op dinsdagavond 9 oktober samen met de schaakclubs uit Neede en Eibergen een strijd tussen de Berkellandse hoofddorpen houden onder het motto 'Heel Berkelland Schaakt' ", zo verklaart voorzitter Maurits van Uhm van 't Stokpaard. En zie, het initiatief werd direct door Schaakvereniging Neede en Schaakvereniging Haaksbergen Eibergen Combinatie (HEC) omarmt. De drie Berkellandse schaakclubs gaan voor 'Heel Berkelland Schaakt' vier teams samenstellen van zes huisschakers. Maurits van Uhm: "Dat zijn mensen die thuis schaken en niet in verenigingsverband. Omdat Borculo geen schaakvereniging kent gaan de drie clubs gezamenlijk in Borculo 'huisschakers' werven voor het evenement. De vier teams strijden die avond dan om het 'Dorpenkampioenschap'. Het niveau waarop de huisschaker schaakt is helemaal niet van belang. "Iedere schaakclub heeft ook spelers van elk niveau. Het gaat om het plezier om eens een toernooitje te spelen. Iedere deelnemer speelt die avond drie partijtjes", zo doet Maurits van Uhm uit te doeken in de Dorpskerk waarbij ook secretaris Lucia Bluemers van 't Stokpaard, voorzitter Hans Grooters van Schaakvereniging Neede en Rob Nijhuis van Haaksbergen Eibergen Combinatie aanwezig zijn.

Nooit kwaad
De drie Berkellandse schaakverenigingen proberen in hun eigen omgeving huisschakers te enthousiasmeren om aan het schaakevenement deel te nemen. "Natuurlijk weten we dat nieuwe leden trekken af en toe moeilijk is. We hebben dan ook niet de illusie dat we gemakkelijk zes huisschakers in Ruurlo bij elkaar harken. De dorpenteams zullen zo nodig worden aangevuld met leden van de clubs. "Maar met een actieve werving moet dat toch wel gaan lukken", zo verklaren Rob Nijhuis en Hans Grooters. De doelstelling van Heel Berkelland Schaakt is bekendheid geven aan het schaken in het algemeen. "Dat kan nooit geen kwaad", aldus Maurits van Uhm.

Competitieavond
Naast de vier teams van zes huisschakers uit de kernen Eibergen, Neede, Borculo en Ruurlo zullen ook de leden van 't Stokpaard die avond hun schaakstukken beroeren in de Dorpskerk. "Dinsdagavond is onze vaste onderlinge competitieavond in 't Schietkroontje. Maar het leek ons wel leuk om deze schakers ook in de kerk te laten spelen", zo verklaart Lucia Bluemers die een van de twee vrouwelijke leden van 't Stokpaard is die momenteel twintig actief spelende leden telt.

Opgave
Dinsdag 9 oktober zal er vanaf 19.30 uur een kennismaking en een uitleg over het toernooi zijn voor de deelnemende teams. De eerste partijen worden om 20.00 uur gespeeld. Het einde zal omstreeks 22.30 uur zijn. Thuisschakers die willen deelnemen aan 'Heel Berkelland Schaakt' kunnen zich tot 2 oktober aanmelden. Voor Ruurlo kan dat bij Lucia Bluemers, tel.06 28231567, e-mail: l.bluemers@gmail.com, voor Neede bij Hans Grooters, tel. 0545 292582, e-mail: sonjaenhans@hotmail.com, Voor Eibergen bij Leo Vis, tel. 0545 473300, e-mail: visleo@gmail.com en voor Borculo bij Jan Schutte, tel. 06 23006901, e-mail: jan.schutte@planet.nl.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant