Er wordt heel veel gezongen in de drie Dorpskerk Openingsweken. Foto: PR ONK
Er wordt heel veel gezongen in de drie Dorpskerk Openingsweken. Foto: PR ONK

Kamerkoren openen en sluiten de Dorpskerk Openingsweken

Algemeen

RUURLO – Op woensdag 19 september beginnen de drie Dorpskerk Openingsweken waarmee de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem viert dat de Dorpskerk helemaal klaar is voor de toekomst. Het Ruurlo's Kamerkoor trapt af en het Oost-Nederlands Kamerkoor sluit op 11 oktober de openingsweken met een openbare repetitie. Daartussen zijn er ongeveer twintig andere activiteiten.

Het programma van de drie openingsweken is nu helemaal rond. Elke activiteit wordt toegelicht op www.pknruurlobarchem.nl. De Werkgroep Dorpskerk Openingsweken coördineert het totale programma. Peter van der Heij, namens de werkgroep: "Koorzang en muziek zijn de rode draad door de drie openingsweken. Maar juist in combinatie met een aantal geheel andere activiteiten is er sprake van een afwisselend programma waarin ieder wel iets vindt dat de moeite waard is. De verenigingen zijn verantwoordelijk voor de organisatie, wij stellen de kerk beschikbaar. Het is leuk om te zien hoe men elkaar weet te vinden. Koren maken afspraken over het delen van een podium. Irene Venderbosch (vleugel) en Lisette Elders (cello) haken op zaterdagmorgen 22 september in op het Westerbork Scholenproject met een concert met passende muziek. De KunstKring Ruurlo organiseert 's avonds een concert op 22 september en organiseert samen met de Protestantse Gemeente het concert met Jan Vayne op 30 september."

Maatschappelijke markt
"Weet jij hoeveel organisaties er in onze gemeente actief zijn met activiteiten en diensten waar mensen een beroep op kunnen doen?", vraagt Van der Heij. "Ineke van Rheenen heeft er ruim dertig bij elkaar gebracht. Zij presenteren zich op 28 september op een maatschappelijke markt, van een hospice tot aan de EHBO, van Voor Mekaar tot aan Buurtpreventie en van Amnesty tot aan De Zonnebloem. En dan vergeet ik er nog 25! De predikanten in Berkelland willen mensen helpen om meer te genieten van het leven. Zij organiseren de eerste Berkellandlezing onder de titel 'Hoe maak je van je leven een kunstwerk' (al of niet vanuit bijbels perspectief). Lees het maar op de website. Bij succes volgen er meer lezingen. Het gevaar van het noemen van namen is dat je er ook een paar niet noemt. Daarom is mijn advies: blader even door www.pknruurlobarchem.nl en zie wat je allemaal niet mag missen tussen 19 september en 11 oktober."

Vroeger
Ds. Gaastra heeft het initiatief genomen om alle mensen die tussen 1960 en 1975 belijdenis van het geloof hebben afgelegd in de Dorpskerk uit te nodigen om naar de kerkdienst op 30 september te komen. Er zijn 325 mensen uit die periode getraceerd. Ze kregen allemaal een uitnodiging en nu stromen de aanmeldingen binnen. Waarschijnlijk is de kerk veel te klein voor zoveel mensen. Meer dan 250 stoelen zijn er niet. Hoe ze dat gaan oplossen is nog niet duidelijk. Die zondag zal er niet worden geklaagd over teruglopend kerkbezoek. Datzelfde zal een week eerder ook al niet het geval zijn in de kerkdienst waarin de officiële heropening wordt gevierd.
Wat ook heel leuk kan worden is de seniorenmiddag op 3 oktober. De organisatoren zijn heel verheugd, dat J.D.C. baron van Heeckeren van Kell de middag wil openen met een paar verhalen over de relatie tussen het kasteel, zijn familie en de Dorpskerk. Daarna gaan de voetjes van de vloer met optredens van twee volksdansgroepen en een rollatordans door Vrouwen van Nu.

Concerten
De concertagenda is in Ruurlo overvol in september. Heel bijzonder wordt het concert op panfluit en orgel op 22 september. Elly & Rikkert moeten op 29 september concurreren met tangomuziek in het Kulturhus. Een dag later zal Jan Vayne een publiekstrekker blijken te zijn. Samen met Irene Venderbosch uit Ruurlo zorgt hij voor afwisselende middag met muziek op de vleugel. Diverse koren geven concerten. Sophia's Lust nodigt iedereen uit om een avondje mee te spelen. Op de website staat hoe vooraf de muziek is op te vragen.
Van der Heij tenslotte: "Begin dit jaar ontstond het idee om de nieuw ingerichte kerk gratis ter beschikking te stellen aan iedere organisatie met een goed idee om mensen kennis te laten maken met de Dorpskerk. Ik denk niet dat iemand toen dit succes zag aankomen. De ideeën kwamen uit alle hoeken, veelal van organisaties die geen binding hebben met een kerkgenootschap. We gaan drie heel mooie Dorpskerk Openingsweken meemaken. Kies maar vast je favoriete activiteiten op www.pknruurlobarchem.nl en zet de data in je agenda!"

Bij de foto's:
"Er wordt heel veel gezongen in de drie Dorpskerk Openingsweken" (foto 10-11 ONK cu is rechtenvrij)
'Kinderkoor Sing a Song verleent medewerking aan de Wereld Alzheimer Dag op 21 september' (foto copyright Heike Kok )
Noortje van Middelkoop en Harm Hoeve op 22 september in de Dorpskerk ([Foto Noortje… is rechtenvrij, de fotograaf is Jaco Hoeve]

Noortje van Middelkoop en Harm Hoeve op 22 september in de Dorpskerk. Foto: Jaco Hoeve
Kinderkoor Sing a Song verleent medewerking aan de Wereld Alzheimer Dag op 21 september. Foto: Heike Kok

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant