Ruim zeshonderd deelnemers namen een kijkje bij de familie Bretveld. Foto: Jan Hendriksen.
Ruim zeshonderd deelnemers namen een kijkje bij de familie Bretveld. Foto: Jan Hendriksen.

Agrarisch bedrijfsbezoek bij Fiets de boer op Ruurlo

Algemeen

RUURLO – De combinatie is uniek te noemen want voor zover bekend is de gemengde agrarische bedrijfsvoering van de familie Bretveld aan de Boskapelweg in de Ruurlose buurtschap Veldhoek met een melkveehouderij, een vleesvarkenshouderij en een loonbedrijf namelijk de enige in deze combinatie in ons land. De 604 deelnemers aan de jaarlijkse fietstocht Fiets de boer op Ruurlo kregen dinsdag 14 augustus een inkijk in de bedrijfsvoering van dit bijzondere bedrijf dat als eerste was opgenomen in de 39 kilometer lange fietstocht die door Land- en Tuinbouw Organisatie (LTO) Noord afdeling Berkelland, Vrouwen van Nu Ruurlo en Jong Gelre Ruurlo vanaf 't Schietkroontje aan de Esweg was uitgezet.

Door Jan Hendriksen

De tachtig melkkoeien van de familie Bretveld lopen 's zomers in de wei. Zo ook vorige week. De koeien produceren 9672 kilogram melk per jaar met 4.32 procent vet en 3.60 procent eiwit. Het jongvee blijft het hele jaar binnen. De honderden vleesvarkens zijn gevestigd in een schuur met een koeldeksysteem. Dit systeem koelt de bovenlaag van de mest, waardoor er weinig ammoniakemissie plaatsvindt. De biggen komen aan met een leeftijd van tien weken en blijven gemiddeld 3,5 maanden op het bedrijf. Tijdens het bedrijfsbezoek was de varkensschuur open voor belangstellenden. En dat is binnen de intensive varkenshouderij niet altijd gebruikelijk.

Het loonbedrijf richt zich voornamelijk op het telen en oogsten van gras en mais. Daarnaast wordt er regelmatig grondwerk uitgevoerd voor bestrating en de bouw. In de winter is er één trekker beschikbaar voor de gladheidsbestrijding van provinciale fietspaden. "Samen met twee fulltime medewerkers, een stagiaire en enkele oproepkrachten verzetten we het werk. Goed overleg en goed uitgevoerde werkzaamheden zijn onze sterkste punten", zo verklaarde Jan Bretveld (53). Samen met zijn vrouw Ria (50) en hun kinderen Mariska (22), Kevin (19) en Tom (18) stond Jan de talrijke geïnteresseerde bezoekers te woord.

Als tweede werd het bedrijf van de familie Roerdink-Tiessink aan de Deldensebroekweg in de Vordense buurtschap Delden bezocht. Van oorsprong was het bedrijf uit de begin jaren vijftig van de vorige eeuw een gemengd bedrijf, nu zijn er alleen nog melkkoeien en jongvee. In 2016 is de stal vergroot en de bovenbouw van de oude stal uit 1978 vervangen. Er is nu ruimte voor 190 koeien. De koeien staan het hele jaar op stal en krijgen elke dag kuilvoer, maïs en perspulp aangevuld met krachtvoer. In de stal vertoeven rood- en zwartbonte Holstein-koeien.
De koeien worden gekruist met het Fleckvieh-ras (een ras wat zowel vlees als melk geeft) om een weerbaarder en duurzamere koe te krijgen. Er zijn momenteel honderddertig koeien en zestig stuks jongvee. De koeien leveren per jaar zo'n 1,3 miljoen liter melk. Behalve bemesten, maïs poten en maïs hakselen gebeurt het landwerk in eigen beheer.

Het derde bedrijf dat werd aangedaan was dat van de familie Groot Roessink-Momberg aan de Vordenseweg in Hengelo (G). Omdat het gemengde bedrijf in de toekomst te klein zou zijn om met twee gezinnen van te leven werd naar een andere bedrijfstak uitgezien. Het kreeg in 1990 gestalte in de vorm van bloemen. "Dat was niet te combineren met het gemengde bedrijf. De laatste koeien zijn omstreeks 2006 weggegaan. Door het vele werk dat erbij hoorde zijn we geleidelijk aan overgestapt op wat het nu is. In de voormalige stierenschuur staan nu sierpotten en aanverwante artikelen. De vroegere deel hebben we omgebouwd tot winkel. En er is een schermhal bijgekomen en buiten hebben we vaste planten staan. Bovendien verkopen we in het voorjaar perkgoed. Daarnaast geven we bloemschiklessen", zo verklaarde André Groot Roessink tijdens het bedrijfsbezoek.

Tijdens de laatste 'stop' maakten de deelnemers kennis met het Pinetum de Belten op het landgoed De Belten gelegen tussen Vorden en Lochem. Een bijzondere plek met zo'n kleine duizend verschillende coniferen ('pinetum' komt van 'pinus' oftewel 'pijnboom'). Een prachtig verscholen plekje met een oase van rust te midden van een prachtige collectie bomen die menigeen aansprak door zijn variëteit en kleurschakering.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant