Folkloredansers uit de Achterhoek die 'verre reizen' buiten Europa willen gaan maken. Foto: PR  Johan Braakman.
Folkloredansers uit de Achterhoek die 'verre reizen' buiten Europa willen gaan maken. Foto: PR Johan Braakman.

Nieuwe Achterhoekse folkloregroep speciaal voor 'verre reizen'

Algemeen

RUURLO – De Achterhoek is een nieuwe folkloristische dansgroep rijker. De groep die gevormd wordt door 24 dansers en muzikanten van vijf verschillende Achterhoekse folkloregroepen en een aangrenzend Twentse folkloregroep hebben één gezamenlijk doel. Verre reizen te gaan maken buiten Europa om de Achterhoekse folklore uit te kunnen dragen. De eerste 'verre reis' is van 1 tot en met 8 augustus naar de Azoren plaats.

Door Jan Hendriksen

De reden voor de oprichting van de nieuwe Achterhoekse folkloregroep is dat de meeste bestaande groepen te klein van omvang zijn en de dansers en danseressen vaak te oud zijn om met hun eigen groep nog een dergelijke reis te maken, terwijl er vaak binnen de groepen wel een aantal leden zijn die deze reizen wel graag willen maken. "Doordat er steeds minder groepen deze reizen willen maken wordt het aanbod steeds groter. Uitnodigingen voor deelname aan festivals, waar men met de eigen groep geen gehoor aan kan geven, kunnen bij deze verrereizengroep worden neergelegd", zo verklaart een van de initiatiefnemers Herman Bouman uit Zutphen en secretaris van de folkloristische dansgroep de Iesselschotsers uit Steenderen.

Samen met Ina Eskes van de Vordense folkloristische dansgroep De Knupduukskes en Rikie Scholte van Mast van De Plaggenmeijers uit Rekken vormde Bouman het comité van oprichting van de nieuwe groep die zich nog geen naam heeft aangemeten. "Daarover beslissen we binnenkort. Na de zomer proberen wij een passende naam te bedenken voor deze groep en kunnen nieuwe belangstellenden zich ook aanmelden. De voorwaarde is echter wel dat men actief lid moet zijn van een Achterhoekse folkloregroep. Tijdens de deelname aan ons eerste festival op de Azoren nemen we onder de naam van De Iesselschotsers deel", zo verklaart Bouman. Naast het optreden op het festival in Relva op het eiland Sao Miguel van de Azoren is er voor de folkloredansers ook volop gelegenheid om dit prachtige Azoreneiland te verkennen.

Centraal
De nieuwe Achterhoekse folkloregroep bestaat uit leden van de Iesselschotsers uit Steenderen, De Knupduukskes uit Vorden, Wiej Schots Vedan uit Barchem, de Lebbenbruggedansers uit Borculo, de Plaggenmeijers uit Rekken, de Achterhoekse Folkloredansers uit Ruurlo en de Stedeker Daansers uit Diepenheim. Als uitvalsbasis voor de repetities heeft men gekozen voor dorpshuis 't Onderschoer in Barchem dat centraal gelegen is in de Achterhoek. Twee jaar geleden al namen sommige van de leden van de 'nieuwe' club al deel aan de Folkloriade in Mexico, een internationaal vierjarig festival van het CIOFF.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant