Een blik vanaf de tribune naar het nieuwe liturgisch centrum. Foto: Jan Hendriksen,
Een blik vanaf de tribune naar het nieuwe liturgisch centrum. Foto: Jan Hendriksen,

'Je herkent de kerk van binnen absoluut niet terug'

Algemeen

RUURLO – "Je herkent de kerk van binnen absoluut niet meer terug. Het is even wennen. Maar er is met de herinrichting veel meer openheid en betrokkenheid ontstaan door de opstelling van de stoelen in een kring rond het liturgisch centrum. En het gebouw is nu, na het weghalen van de banken, multifunctioneel te gebruiken, met een keuken- en toiletblok met daarboven een tribune die deels verrijdbaar is. Het is een heel mooi vernieuwd godshuis geworden waar we trots op kunnen zijn. En de nieuwe stoelen zitten prima."

Door Jan Hendriksen

Het waren veel gehoorde reacties die zowel zaterdag uit de monden van de bezoekers van de 'Open Kerk' als zondag na afloop de eredienst waren op te tekenen. Natuurlijk zijn er nog kleine 'kinderziekten' te vinden. Zo functioneerde zondag tijdens de eredienst de geluidsinstallatie nog niet optimaal volgens een aantal kerkgangers. Die moet nog beter afgestemd worden. Maar iedereen was het met elkaar eens. De kerk biedt nu meer mogelijkheden.

Zondagmorgen vond er in de kerk na dertig weken weer een eredienst plaats. Zelfs een speciale. Joanne Melissa Bouwmeester werd gedoopt. "We hadden de wens om onze dochter in de vernieuwde kerk te laten dopen. We hebben even moeten wachten. Maar dit was wel speciaal", zo lieten de ouders van de dopeling weten. Begin dit jaar werd de Dorpskerk helemaal 'gestript' en ontdaan van de kerkbanken die in de noordbeuk stonden. Daar is een ontmoetingsruimte gecreëerd die ook als presentatieruimte te gebruiken is. De kerk kent nu één grote vlakke vloer waardoor er heel veel mogelijkheden zijn om voor een opstelling te kiezen die past bij wat men in de kerk wil gaan doen. Door architect Pim van Dijk is een nieuw liturgisch centrum ontworpen. "Liturgisch vormgegeven, vanuit de liturgie, met daarin de avondmaalstafel, piëdestal-set voor de bloemen, kandelaar en het doopvont. In het doopvont is verleden en heden samengevoegd. Door de vorm en plaatsing zijn symboliek en functie in de liturgie transparant en duidelijk", zo verklaart voorzitter Rinus Dijkman van het College van Kerkrentmeesters die de Dorpskerk beheert en onderhoudt. De dominee staat in de vernieuwde kerk niet meer op de preekstoel maar meestal achter een lezenaar. "De preekstoel moest wel blijven omdat de kerk een rijksmonument is", zo verklaart Wim Zoerink die de herinrichting begeleidde.
Naast nieuwe comfortabele stoelen is er ook een nieuwe geluidsinstallatie en nieuwe verlichting in de kerk aangebracht. Maar er zijn ook oude elementen gebleven zoals de preekstoel en de lambrisering in de ontmoetingsplek, elementen gemaakt van de oude banken zoals in de stiltehoek en de entree. De heringerichte Dorpskerk wordt op 23 september officieel heropend. Wat er allemaal mogelijk is in de vernieuwde Dorpskerk zal blijken tijdens de vele activiteiten gedurende de drie openingsweken van 19 september tot 9 oktober. Na een oproep wordt door talloze Ruurlose verenigingen en stichtingen daar volop gebruik van gemaakt. Zo staan er ruim twintig activiteiten in de openingsweken gepland. "En daardoor gaan veel mensen ervaren wat er allemaal mogelijk is in de kerk. Veel, maar niet alles kan en mag. De Dorpskerk is een gebouw dat voor religieuze doeleinden wordt gebruikt. Van andere gebruikers verwachten we dat zij hiermee rekening houden", zo laat Rinus Dijkman tot slot weten. Dat is ook wat men met de Dorpskerk in de toekomst voor ogen heeft. De Dorpskerk moet veel meer een 'kerk in het midden van het dorp' worden en waar velen terecht kunnen en zich thuis voelen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant