Deelnemers met hun certificaat. Foto: PR
Deelnemers met hun certificaat. Foto: PR

Eerste cursussen valpreventie 'Beweeg Zeker' succesvol afgerond

Algemeen

BERKELLAND - In maart is de Sport Federatie Berkelland (SFB) gestart met het valpreventieprogramma 'Beweeg Zeker' voor alle 65-plussers in Berkelland. Inmiddels hebben de eerste 39 deelnemers het programma succesvol afgerond en hun certificaat in ontvangst mogen nemen. Deze 39 deelnemers waren verdeeld over vier groepen in de kernen Borculo, Eibergen, Ruurlo en Neede. Uit de evaluatie is gebleken dat de deelnemers zelf ook erg positief zijn, het gemiddelde cijfer dat zij aan het programma geven is een 8,3.

De deelnemers zijn samen met de trainers aan de slag gegaan met bewustwording, kennis en vaardigheden rondom het voorkomen van een val. In het 12 weken durende programma werd één keer per week één uur getraind in groepsverband. Tijdens de trainingen kwamen verschillende onderwerpen aan bod, denk hierbij aan: kracht- en balansoefeningen, herkennen van risicofactoren en het vallen en opstaan. Door middel van thuisoefeningen en huiswerkopdrachten werden de onderwerpen ook in het dagelijks leven toegepast. Daarnaast vulden ergo- en fysiotherapeuten uit de gemeente Berkelland het programma met hun expertise aan.
Tijdens de eerste en de laatste les hebben de deelnemers verschillende testen gedaan, gericht op kracht, balans en het looppatroon. Aan de hand van het verschil in de resultaten hebben wij de vooruitgang kunnen meten. Uit de resultaten van de lichamelijke testen is gebleken dat op elke test minimaal 71% van de deelnemers beter scoorde bij de eindmeting. Ook blijkt dat 73% van de deelnemers aan het eind van het programma minder angst hebben om te vallen in verschillende situaties. Deze resultaten komen voort uit een gevalideerde vragenlijst die ook tijdens de begin- en eindmeting is afgenomen.
Naar aanleiding van de succesvolle cursus en positieve resultaten zal de SFB de cursus in september voortzetten (bij voldoende aanmeldingen) in de kernen Rekken (in opdracht van Gareo), Geesteren, Ruurlo en Borculo. In februari 2019 volgen de kernen Eibergen, Neede, Haarlo en Gelselaar. Wie wil deelnemen in één van de kernen of meer informatie wil ontvangen, kan contact opnemen met de SFB via tel. 0545-476727 of info@sportfederatieberkelland.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant