Alleen haar voornaam Mathilde was in de jaren '70 al voldoende om te weten wie bedoeld werd. Foto: PR
Alleen haar voornaam Mathilde was in de jaren '70 al voldoende om te weten wie bedoeld werd. Foto: PR

Flitscolleges over Mathilde de Doelder in Kasteel Ruurlo

Algemeen

RUURLO – Op zaterdag 7 juli is het precies tachtig jaar geleden dat Mathilde de Doelder geboren werd. Ter ere van haar verjaardag kan men in het museum More in Kasteel Ruurlo op deze dag gratis deelnemen aan flitscolleges over deze extravagante muze.

Alleen haar voornaam was in de jaren '70 al voldoende om te weten wie je bedoelde. "Alle ogen naar rechts, daar loopt Mathilde" roepen Amsterdamse tramchauffeurs in die jaren enthousiast. Haar excentrieke verschijning deed destijds vele hoofden verwonderd draaien. Levend kunstwerk. Het Fenomeen.
Carel Willink
ontmoette de negentienjarige Mathilde de Doelder in 1961. Zij is vanaf de ontmoeting een wezenlijke inspiratie voor de schilder en zijn werk. Regelmatig portretteerde hij zijn muze. Het beroemde 'Portret van Mathilde' uit 1975 is dan ook een van de hoogtepunten in Kasteel Ruurlo. Willink voltooide het schilderij in het jaar dat hij de relatie met Mathilde verbrak.

Tijdens de flitscolleges op zaterdag 7 juli zal in de Mathilde-zaal van Kasteel Ruurlo Nederlands bekendste muze worden uitgelicht. Want wie was deze markante persoonlijkheid nu echt? Met een entreeticket van het kasteelmuseum kan iedereen vanaf 11.30 uur ieder half uur een gratis flitscollege bijwonen. Een plekje reserveren is niet mogelijk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant