V.l.n.r. boven Anita Wallerbos, Koos Luurs, Betsy te Velthuis, Gerrit Sprokkereef en Ton van Uem, Zittend Marianne Blaauboer, Frieda van Enk. Femke van Leeuwen en Henk Schouten. Foto: Frieda van Enk
V.l.n.r. boven Anita Wallerbos, Koos Luurs, Betsy te Velthuis, Gerrit Sprokkereef en Ton van Uem, Zittend Marianne Blaauboer, Frieda van Enk. Femke van Leeuwen en Henk Schouten. Foto: Frieda van Enk

Zonnebloemafdelingen Berkelland slaan handen ineen

Algemeen

BERKELLAND – Een aantal afdelingen van de Zonnebloem in de gemeente Berkelland is met elkaar een samenwerkingsverband aangegaan. De afdelingen Beltrum, Rekken, Eibergen, Ruurlo en Borculo-Haarlo hebben besloten in de toekomst een aantal activiteiten gezamenlijk te organiseren. Hoewel niet alle afdelingen in de gemeente Berkelland zich hebben aangesloten lag het voor de hand het samenwerkingsverband (swv) de naam Swv Zonnebloem Berkelland mee te geven.

De Zonnebloem is al sinds jaar en dag een begrip in de Nederlandse samenleving. Vrijwel elk dorp en elke stad heeft een of meer afdelingen, waarvan het overgrote deel een geschiedenis heeft van meer dan veertig jaar. Veel afdelingen hebben in de afgelopen tijd hun vijftigjarig jubileum gevierd. Eibergen en Ruurlo zijn daar voorbeelden van. Borculo-Haarlo is bezig met de voorbereidingen voor een gedenkwaardig jaar, 2019, waarin het eveneens feestelijk invulling zal geven aan het vijftigjarig bestaan.

De Zonnebloem heeft als motto: 'Er kan zoveel meer dan je denkt'. Dat willen ook de afdelingen in de gemeente Berkelland waarmaken. Een belangrijke activiteit is het bezoeken van mensen met een lichamelijke beperking die daardoor in een isolement dreigen te raken. Een veel grotere groep van vooral oudere mensen ziet elke keer weer uit naar een activiteit waarbij gezelligheid, samenzijn de belangrijkste reden is zich daarvoor op te geven. Dat kan zijn een gezamenlijke kerstviering, een toneelmiddag, maar ook gezellig samen 'een terrasje pikken' met een patatje of een ijsje. "En dat is precies de aanleiding geweest om te zoeken naar samenwerking", zegt Frieda van Enk van de afdeling Eibergen. "Waar kunnen we elkaar van dienst zijn, hoe kunnen we elkaar aanvullen en versterken?"
De afdelingen gingen met elkaar om tafel om te zien waar de activiteiten raakvlakken hebben, waar ze verschillen of overlappen. Vooral 'kleine' activiteiten zijn vaak toegesneden op de lokale deelnemers. Activiteiten die zich niet kunnen verheugen in een heel grote belangstelling zijn juist daarom geschikt om er samen de schouders onder te zetten. "Zo zijn we voorzichtig begonnen met het organiseren van kleine klassieke concerten", vult Koos Luurs van afdeling Ruurlo aan. Voor de tweede keer werd dit jaar een concert georganiseerd in de synagoge van Borculo. En dat werd enthousiast ontvangen door een veel groter aantal muziekliefhebbers dan de eerste keer. Datzelfde geldt voor het bezoek aan een museum. "Een bus krijgen we niet vol met kunstliefhebbers van maar één afdeling", weet Luurs uit ervaring.
Maar samenwerking behelst meer. De samenleving en daarbinnen in het bijzonder de wereld van de oudere mens wordt steeds complexer. Vrijwilligers van de Zonnebloem moeten daarop verantwoord en gedegen worden toegerust. Deskundigheidsbevordering kan door het volgen van cursussen voor een aantal Zonnebloem-afdelingen gezamenlijk, bijvoorbeeld over het herkennen van (beginnende) dementie.
"Het moeilijkst is om jongeren met een lichamelijke beperking te bereiken. We willen ze graag leren kennen en onderzoeken wat we als Zonnebloem voor hen kunnen betekenen, maar we weten dat deze groep zijn eigen weg vaak weet te vinden, vooral vanwege social media", merkt Femke van Leeuwen van de afdeling Beltrum op.
Naast de samenwerking tussen Zonnebloemafdelingen, zoals die nu in Berkelland gestalte heeft gekregen, bestaat er ook steeds meer behoefte om de samenwerking te zoeken met andere groeperingen die actief zijn op de markt van welzijn en geluk en vergelijkbare doelstellingen hebben. Zij vissen in dezelfde vijver en dan is het zoeken van samenwerking noodzakelijk om niet het risico te lopen elkaar in het vaarwater te zitten.
Het werk van de Zonnebloem wordt gedragen door talloze enthousiaste vrijwilligers, maar er is altijd behoefte aan mensen die het fijn vinden de medemens te ontmoeten en voor hem of haar iets te betekenen. Ook is er altijd plaats voor vrijwilligers die er plezier in hebben activiteiten te organiseren, waarnaar velen uitkijken om in gezelschap van anderen te kunnen zijn.
Behalve Rekken hebben afdelingen van het Swv Zonnebloem 'Berkelland' een eigen website met alle informatie. Voor meer informatie, mail borculozonnebloem@gmail.com of bel met Ton van Uem, 0545-272754.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant