De organisatoren van de Gelredagen in Borculo op 9 juni, van links af Herman Kistemaker, Herman te Brinkhof, Peter Nieuwenhuis, Gerrit Kers, Menno Bree en Frank Hurkens. Foto: Rob Weeber
De organisatoren van de Gelredagen in Borculo op 9 juni, van links af Herman Kistemaker, Herman te Brinkhof, Peter Nieuwenhuis, Gerrit Kers, Menno Bree en Frank Hurkens. Foto: Rob Weeber

Jappe naar de binnenstad voor bezoek Omroep Gelderland aan Borculo

Algemeen

BORCULO - Onder de titel Gelredagen bezoekt Omroep Gelderland iedere zaterdagmorgen een historische locatie in Gelderland. De beelden ervan zijn op de maandag in de uitzending te zien. Het bezoek kan een kasteel betreffen, een museum of een andere plek waar historie geschreven is. Op de dag van bezoek worden er vaak speciale rondleidingen gegeven en bijzondere activiteiten gepland. Op zaterdag 9 juni is Borculo aan de beurt. De stad stond al eerder in de belangstelling in het programma Ridders van Gelre, een programma gelieerd aan de Gelredagen. Toen werden de kelders van het voormalige kasteel 't Hof bezocht. Nu is er een breed programma opgezet met veel aandacht voor historie en cultuur.

Door Rob Weeber

De slogan 'Borculo beleef de Berkelstad' gaat haar naam eer aandoen, tenminste als we Peter Nieuwenhuis van de Hisvebo (Historische Vereniging Borculo) mogen geloven. Er is in de breedte een samenwerking opgezet met de TIB (Toeristisch Informatiepunt Borculo), het Brandweermuseum Borculo, Bierbrouwerij Heeren van Borculo en de Stichting Berkelzomp. In de Joriskerk staat de tentoonstelling over de Heerlijkheid weer opgesteld, net als bij de onthulling van het beeld van Willem V. Om 10.00 uur en 11.00 uur zal Nieuwenhuis daar een lezing verzorgen over de Stad en Heerlijkheid Borculo.

Herman te Brinkhof van de TIB is drukdoende om van Borculo weer een toeristische trekpleister te maken. Onder meer wil hij meer touringcars naar de stad halen. Voor 9 juni organiseert hij de stadswandelingen waarbij de bezoekers langs de bezienswaardigheden worden geleid. De eerste stadsgids vertrekt vanaf de TIB aan de Hoflaan om 10 uur. Vervolgens start ieder uur een rondleiding. De laatste is gepland om 15.00 uur.

Daarnaast zijn er kaartjes verkrijgbaar voor de overige activiteiten in de stad. Speciaal voor deze gelegenheid zal de Jappe in de binnenstad varen. De Berkelzomp wacht nog steeds op aanpassingen aan de Graaf Wichmanstraat en in het verlengde daarvan aan de Burg. Bloemersstraat. Indien beide hobbels zelfstandig genomen kunnen worden, kan de Berkelzomp tot in het centrum varen. Schipper Gerrit Kers had graag het gehele weekend in het centrum gebleven, maar de zondag erop is de boot alweer verhuurd. Goed nieuws is dat er vanaf oktober een tweede boot permanent in het centrum ligt. Op 9 juni start de rondvaart om 10.00 uur vanaf de Watermolen, om 10.45 vanaf het gemeentehuis en om 11.30 weer vanaf de Watermolen. Kaarten zijn bij de TIB te verkrijgen.

Als vanouds is het Brandweermuseum Borculo eveneens van de partij. Herman Kistemaker bevestigt dat de entree op 9 juni voor kinderen tot 12 jaar gratis is. Daarboven is de toegangsprijs verlaagd tot 3,00 euro per persoon.

Tenslotte geven de 'Heeren van Borculo' acte de présence vanaf de Hoflaan nr. 3. Tijdens de dag zullen de lokale brouwers en storyteller Frank Hurkens en Menno van Bree weer een nieuw biertje presenteren, compleet met een historisch verhaaltje op het achteretiket. De naam is nog niet bekend. Wel wilden de 'Heeren' alvast aankondigen dat er ter ere van 350 jaar Achterhoek een speciaal Willem Sluyter-bier gebrouwen wordt, verkrijgbaar in beugelflessen van 1 liter.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant