Jeroen Alberts deed met zijn bloemen goede handel op de Meimarkt. Foto: Jan Hendriksen,
Jeroen Alberts deed met zijn bloemen goede handel op de Meimarkt. Foto: Jan Hendriksen, Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose Meikermis en Meimarkt moeten tegen talloze andere activiteiten 'opboksen'

Algemeen

RUURLO – In het Pinksterweekend was het centrum van Ruurlo weer het 'toneel' voor de jaarlijkse Meikermis met op zondag de Meimarkt. Als vaste peildatum voor deze voorjaarskermis en -markt wordt de derde maandag van mei gehanteerd. Want van oudsher vond de Meimarkt in het verleden steevast op de derde maandag in mei plaats. Eens in de zoveel jaar valt deze dan gelijktijdig met Pinksteren.

Door Jan Hendriksen

In het Pinksterweekend vinden er veelal talloze activiteiten en evenementen in Ruurlo en omgeving plaats. Dit is over het algemeen niet gunstig voor de kermis en de markt. De gemeente Berkelland had zelfs in het Pinksterweekeinde een vergunning afgegeven voor Circus Bernardo in Ruurlo terwijl het circus in mei de gehele gemeente Berkelland rondtrekt. "De gemeente had gemakkelijk voor Ruurlo een vergunning kunnen afgeven voor een ander weekend. Dit was voor beide attracties beter geweest", aldus bestuurslid Gerard Scheper van Stichting Kermis Ruurlo. Traditioneel vond in het Pinksterweekeinde ook het bekende Karel Stegeman toernooi van voetbalvereniging Ruurlo plaats. Menig (buitenlandse)voetballer kwam aan het einde van de drie toernooidagen nog even op te kermis, waar vooral de botsauto's populair waren. Stichting Kermis Ruurlo had zaterdagmiddag Clown Funny naar het dorp gehaald om de kermis te openen. Menig kind kreeg een dierenfiguur gemaakt van een ballon die Clown Funny razendsnel in elkaar draaide. Ook werden er glitter tattoos gezet, waar de kinderen stoer mee rondliepen. Tot het kermisterrein behoorde een gedeelte van de Dorpsstraat en het gehele Kerkplein. De Meikermis kende enkele nieuwe attracties en exploitanten. Zo was er een andere schiettent en een andere draaimolen dan voorgaande jaren en was er een Funhouse. De grotere trampoline was een gewilde attractie voor de sportieve jeugd. Naast zaterdag en zondag was ook maandag (Tweede Pinksterdag) de kermis geopend.

Minder aanmeldingen
De Meimarkt was zondag in de Dorpsstraat opgesteld vanaf het Kerkplein tot aan de Wildenborchseweg. Mede door het Pinksterweekend had de marktmeester van Stichting Kermis Ruurlo minder aanmeldingen van standhouders gekregen. Er is een vast aantal bezoekers dat traditiegetrouw naar de markt komt voor de bloemen, aardbeien en asperges. Groente- en fruithandelaar Berry de Jong uit Borculo (aardbeien en asperges) en Jeroen Albers uit Apeldoorn (bloemen) waren dan ook zeer tevreden over de verkoop van hun producten. Dit in tegenstelling tot de andere markthandelaren waarvoor de verkoop sterk tegenviel.

Advies
Berry de Jong en Jeroen Albers hadden een nadrukkelijk advies aan Stichting Kermis Ruurlo. "Neem voor de markt contact op met een organisatie die een groot aantal markthandelaren in hun adressenbestand beheert. Op die manier is te verwachten dat meer handelaren naar de markt komen. Nu was de bezetting wel heel magertjes", aldus De Jong en Albers. Ook het geweldige zomerweer zorgde ervoor dat menigeen voor een terrasje of het zwembad koos en niet voor de Meimarkt.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant