Het aanbrengen van LED-verlichting op de velden van sportpark 't Rikkelder van VV Ruurlo zijn aanzienlijke kosten  gemoeid..Foto: Jan Hendriksen.
Het aanbrengen van LED-verlichting op de velden van sportpark 't Rikkelder van VV Ruurlo zijn aanzienlijke kosten gemoeid..Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Nee, we gaan niet onze clubkleuren veranderen maar we willen wel een groene club worden'

Algemeen

VV Ruurlo neemt deel aan project 'Groene Club'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – 'En waarom zullen wij treuren, Ruurlo's voetbalclub is groot. Geel Zwart zijn onze kleuren.' Zie hier de eerste drie regels van het clublied van voetbalvereniging Ruurlo. "Nee we gaan ons clublied en onze clubkleuren niet veranderen. Maar we willen wel een groene club worden. We zijn sinds kort namelijk aangehaakt bij een initiatief van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) in samenwerking met de provincies Gelderland, Overijssel en Zuid-Holland. Het project 'Groene Club' is van start gegaan met een pilot waaraan dertig amateurclubs deelnemen. En wij zijn één van de geselecteerde verenigingen. Groen staat voor duurzaamheid", zo verklaart voorzitter Henry Meutstege van VV Ruurlo.

Het Nederlandse amateurvoetbal heeft sterke verenigingen nodig. Dit zijn clubs die financieel gezond zijn en beschikken over een goede accommodatie. Het treffen van duurzame maatregelen die leiden tot verlaging van de energierekening draagt daartoe bij. "Energiekosten behoren namelijk tot één van de grootste kostenposten voor een vereniging, zo ook voor ons", aldus Meutstege.

Het streven is dat binnen drie jaar landelijk gezien driehonderd verenigingen beschikken over een duurzame sportaccommodatie. Het gaat er vooral om het energieverbruik te verminderen door onder andere isolatie, LED-verlichting en het opwekken van duurzame energie via zonnepanelen en -boilers bij kantines, kleedruimten en sportvelden. Daarom zijn er ook afspraken gemaakt om deze aanpak uit te breiden naar tennis- en hockeyclubs in de provincies. De voorzitter: "Naast dat het gewoon goed is om hier als vereniging een bijdrage aan te leveren, verwachten wij ook dat dit kan leiden tot een forse besparing op onze energiekosten. Wij gaan samen met Stichting Beheer Sportpark 't Rikkelder hier invulling aan geven. Eind vorig jaar heeft de KNVB een energiescan uitgevoerd op ons sportpark. We hebben onlangs de voorlopige resultaten ontvangen en die wijzen erop dat we met het treffen van diverse maatregelen in beginsel fors op energie(kosten) kunnen besparen. Dat gaat echter niet vanzelf. In het bijzonder met het aanbrengen van LED-verlichting op de velden en de aanschaf van zonnepanelen zijn aanzienlijke kosten gemoeid. En uiteraard speelt de geschatte terugverdien tijd ook een rol. Neemt niet weg dat elke investering in duurzaamheid ons milieu ten goede komt en ook dat is een overweging."

Energie-neutraal
Binnenkort zal het bestuur van VV Ruurlo zich gaan buigen over de voorgestelde maatregelen. "We willen sowieso het energieverbruik terugdringen en het liefst zoveel dat we energie-neutraal worden. Energie neutraal betekent dat we minstens net zoveel energie (gas en stroom) opwekken als we verbruiken", legt Meutstege uit. In het kader van het project 'Groene Club' neemt VV Ruurlo en Stichting Beheer Sportpark 't Rikkelder gezamenlijk dan ook deel aan de Rabobank-actie 'Hart voor de Achterhoek'. Meutstege: "We hopen dat een groot deel van onze leden die aangesloten zijn bij de Rabobank in het kader van deze actie op onze club gaan stemmen zodat we financieel het Project 'Grone Club' kunnen ondersteunen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant