De Hambroekplas. Foto: Rob Stevens
De Hambroekplas. Foto: Rob Stevens

Upgrade voor Hambroekplas

Algemeen

BORCULO - De Hambroekplas krijgt een flinke upgrade. Dat is besloten door eigenaar Leisureland en de gemeente Berkelland in een visie op de Hambroekplas.

Leisurelands exploiteert twintig recreatiegebieden in Nederland op de Veluwe, in het Rijk van Nijmegen en in de Achterhoek en Liemers, en is sinds december 2013 eigenaar van recreatiepark Hambroekplas en twee van de drie waterplassen die het gebied net buiten Borculo rijk is. De bedoeling is dat de Hambroekplas een upgrade krijgt en door Leisurelands geschikt wordt gemaakt voor vrijetijdsbesteding voor een breed publiek. In dat kader is de gemeente Berkelland een voorstel voorgelegd waarin de contouren van het gebied voor de komende jaren zijn neergezet. Het college bij monde van wethouder Boer is content met hetgeen Leisurelands van plan is. Han Boer: "De gemeente is geen risicodragende partij. Onze grondhouding is positief. We hebben de intentie de bestemmingsplannen aan te passen zodat de plannen verwezenlijkt kunnen worden."

De Hambroekplas is ontstaan door zandafgraving ten behoeve van de woonwijk het Hambroek in de jaren '70. Het jaarbezoek aan het recreatiepark bedroeg in 2016 naar schatting circa 30.000 mensen. Het bezoek concentreert zich hoofdzakelijk jaarlijks rond enkele warme zomerse dagen. Het huidige aanbod is echter sterk verouderd en schreeuwt volgens Leisurelands om vernieuwing. Erik Droogh is directeur van Leisurelands, een bedrijf dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt. Droogh licht zijn ambities toe. De bedoeling is een aantal 'economische dragers' in het recreatiegebied te vestigen. Leisurelands komt daarom graag in contact met ondernemers met concrete plannen voor een toeristische ontwikkeling op het Hambroek. Droogh is in dat verband blij met de opmerking van Han Boer die meldt dat de gemeente 'hier als verbindingsofficier kan optreden. In het verleden zijn er al contacten geweest met ondernemers en investeerders met ideeën en plannen voor het Hambroek. Concreet is het daar echter tot dusver niet van gekomen.

Erik Droogh: "Het gebied wordt gefaseerd ontwikkeld. De eerste fase bestaat uit het wegwerken van achterstallig onderhoud. Er wordt ingezet op 'het openen van het landschap' en de aanleg van nieuwe, aantrekkelijke, fiets- en wandelpaden zodat de toegankelijkheid en bereikbaarheid van het gebied verbetert. De tweede fase staat in het teken van uitwerking en realisatie van concrete plannen in nauwe samenwerking met investeerders en ondernemers."

In de ontwikkelingsvisie is te lezen dat de vrijetijdsmarkt een snel veranderende markt is, het is een belevingseconomie. Met de plannen is tien miljoen euro gemoeid en zo'n veertig tot vijftig parttime arbeidsplaatsen. In de visiekaart is verblijfs- en dagrecreatie ingetekend. Er zijn drijvende verblijfsaccommodaties te zien. In een hoek van het gebied staat een perceel met zonnepanelen. De entree en parkeervoorziening langs de Leerinkbeek worden verbeterd. Publieksevenementen worden gezien als goed middel om bezoekers naar het gebied te trekken en zo kennis te laten maken met de omgeving. De planologische voorbereidingen gaan nu van start. De verwachting is dat de realisatie rond 2020 kan beginnen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant