Een deel van de folkloredansers van Wiej Schotst Vedan. Foto: PR.
Een deel van de folkloredansers van Wiej Schotst Vedan. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

'Ook wij hebben niet het eeuwige leven'

Algemeen

Wiej Schotst Vedan viert vijftig jarig bestaan

Door Jan Hendriksen

BARCHEM – Muziek-, folklore- en toneelverenigingen vergrijzen en moeten op zoek naar nieuwe leden. Jonge leden zijn hard nodig om het voortbestaan van de verenigingen op langere termijn te waarborgen. Mensen worden gemiddeld ouder waardoor ze ook langer actief kunnen blijven. Nu al kan worden geconstateerd dat door vergrijzing een terugval in het leden aantal zich manifesteert. Er zal dus ingezet moeten worden op ledenwerving. Dat laatste heeft de Barchemse folkloristische dansgroep Wiej Schotst Vedan de afgelopen jaren ook gedaan. Maar het resultaat was nihil. Daarom is men een samenwerkingsverband aangegaan met de folkloristische dansgroep De Knupduukskes uit Vorden.

De folkloristische dansgroep Wiej Schotst Vedan viert zaterdag 28 april in dorpshuis 't Onderschoer met een receptie haar vijftigjarig bestaan. Maar of het 'diamanten' jubileum over tien jaar als zelfstandige vereniging kan worden gevierd is nog maar de vraag. "We hopen natuurlijk van wel, maar of het realisme is?" Voorzitter Dirk Rossel (72) heeft er zo zijn twijfels over. "We zullen het zien. We zullen het in de toekomst nog nadrukkelijker de samenwerking moeten zoeken. Daarvan ben ik overtuigd. En wat dat betreft zijn we de tijd vooruit en hebben we met De Knupduukskes al een perfecte partner gevonden. Zelfstandig kunnen we niet meer opereren. Daarvoor is het aantal dansparen te gering. Maar op deze wijze versterken we elkaar en kunnen we onze hobby blijven uitoefenen." Sinds 1968 laat Wiej Schotst Vedan op enthousiaste en ongedwongen wijze mensen in binnen- en buitenland kennis maken met de folklore uit onze streek. Dit gebeurt door zang, dans en presentatie van de klederdracht. De groep treedt op in de kleding zoals de boeren in de regio die omstreeks 1900 droegen. Een aantal muzikanten met harmonica en accordeon verzorgt de muziek. Op festivals in heel Europa en in eigen land heeft de groep met veel succes opgetreden. Als we op de tweewekelijkse repetitieavond in dorpshuis 't Onderschoer aanschuiven voor een gesprek komen de verhalen van de folkloristen direct 'los'. Naast Dirk Rossel zijn ook onder meer zijn vrouw Ineke (71), Diny van Zuilekom (71) en accordeonist Piet Smink (77) aangeschoven. Natuurlijk komen de talloze buitenlandse trips ter sprake die Wiej Schotst Vedan in het verleden steevast jaarlijks maakten naar onder meer Hongarije, Tsjechië, Letland (3x), Denemarken, Zwitserland, Italië, Engeland en Kroatië.

"In de jaren tachtig hadden we 55 leden. Hoogtepunten waren de Europeade's", zo verklaart Ineke Rossel die als 'prekebuul' (presentatrice) van de groep optreedt. Diny van Zuilekom: "De Europeade is een vijfdaags festival waar duizenden (folklore)dansers, muzikanten en zangers elkaar treffen waar we vriendschap, eenheid en verscheidenheid scheppen en waar we 'vrienden' voor het leven aan over hebben gehouden. We hebben er onze dansen getoond in de grote arena's en hebben aan grote optochten deelgenomen. We dansten bijna dan letterlijk dag en nacht in onze traditionele klederdracht. We deelden onze regionale cultuur met de lokale inwoners en met elkaar. En dat is fantastisch. We oogsten steevast natuurlijk veel bijval met onze klompen. We zijn wel eens blootsvoets naar huis gegaan omdat we onze klompen hadden verkocht. Want buitenlanders zijn gek op klompen. Die vinden ze heel bijzonder. Jammer genoeg is de groep nu te klein om aan dergelijke festivals deel te nemen en zoeken we het in de gezamenlijkheid." Die gezamenlijkheid met De Knupduukskes 'werkt' in de praktijk prima. "We houden onze wekelijkse repetitieavonden om en om. Dat wil zeggen dat we tweewekelijks op donderdagavond in 't Onderschoer repeteren en de andere week in het Kulturhus in Vorden vertoeven. Van origine voerden we sommige dansen net iets anders uit. Maar gelang de tijd is dat op elkaar afgestemd", zo verklaart de Barchemse dansleidster Diny van Zuilekom. Komende zomer maken de Barchemse dansers elke donderdagavond in juli en augustus deel uit van het dans- en muziekprogramma tijdens de De Veluwse Avondmarkten in Beekbergen. "Prachtig mooie avonden met veel publiek waarbij we met mensen uit het publiek ook een dansje maken. Zo kunnen we onze folklore op een prachtige wijze uitdragen in de hoop dat we ook in de toekomst te kunnen blijven doen. Maar dan moet er wel nieuwe instroom zijn. Want ook wij hebben niet het eeuwige leven", zo besluit Dirk Rossel.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant