Als 'uitsmijter' werd gezamenlijk de 'Neerlands Jubelmars' gezongen. Foto: Jan Hendriksen.
Als 'uitsmijter' werd gezamenlijk de 'Neerlands Jubelmars' gezongen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Sterke verbondenheid tijdens Bevrijdingsconcert

Algemeen

RUURLO – Het verlangen, de hunkering naar vrede in de wereld. En natuurlijk dat ons land 73 jaar geleden werd bevrijd. Dat is wat we vanavond willen uitdragen met dit Bevrijdingsconcert. En dan is het fijn dat er ook kinderen betrokken worden bij dit concert." Met deze woorden verwelkomde zaterdagavond bestuurslid Theo Wierdsma van Stichting 4-5 mei Commissie Ruurlo het publiek in de grote zaal van 't Kulturhus voor de 31ste editie van het Bevrijdingsconcert.

Door Jan Hendriksen

Het concert vond een week na de datum plaats waarop Ruurlo in 1945 werd bevrijd: 1 april. 73 jaar geleden was het net zoals dit jaar op 1 april ook Eerste Paasdag. Een memorabele dag, want op deze dag werden Ruurlo en andere plaatsen in de Achterhoek en Twente bevrijd. Ook dit jaar waren er weer diverse koren en Koninklijke muziekvereniging Sophia's Lust die belangeloos meewerkten aan het concert. Het koor Markant, dat sinds vorig jaar onder leiding staat van Yvon Taken, opende met het nummer 'Let it Be' van Paul McCartney. Het lied is een oude aan alle moeders die hun kinderen met vrijheid en liefde bijstaan. In het tweede nummer 'Halleluja' van Leonard Cohen waren er solo's voor Ellen Klomp en Jan Keurentjes. Markant besloot het optreden met de nummers 'Wat is mijn Hart', een prachtig liefdeslied, maar in een grotere context paste het goed in de sfeer van dit concert en met 'As long as I have music', vrij vertaald 'Zolang wij onze gedachten en gevoelens via de muziek kunnen laten horen hebben wij hoop voor de toekomst'. Ondanks dat een aantal kinderen in verband met een gymkamp verstek moesten laten gaan maakte kinderkoor Sing a Song onder leiding van Karin Hukker indruk op het publiek. Zeker toen het tijdens het nummer 'Light a candel for peace', waarin voor Tamar Fleischeuer een solo was weggelegd, men het refrein 'Song peace around the world' mee mocht zingen. Sing a Song sloot haar optreden af met het bekende nummer 'Mag ik bij jou zijn' van Claudia de Breij en het vrolijke Engelse lied 'What can one little person do' (Wat kun jij betekenen om de wereld een beetje mooier te maken?).

'Laten we denken'
Na de pauze opende 'ladyspeaker' Karin Klomp met een gedicht van één van de winnaars (Marijn Sterre Huijers) van de gedichtenwedstrijd die het Nationaal Comité 4-5 mei jaarlijks organiseert voor jongeren tussen de veertien en negentien jaar: 'Laten we denken'. Meidenkoor @Seven zong onder leiding van Karin Hukker, die Carina Numan verving, vervolgens een viertal Nederlandstalige nummers die allemaal perfect aansloten bij het thema van de avond: 'Mooi' van Marco Borsato, 'Vrijheid' geschreven door Carina Numan, 'Nooit meer een morgen' van Marco Borsato en 'Omgekeerde tijd' van Stef Bos. Het 'huisorkest' van het Bevrijdingsconcert, Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust, besloot het concert met een viertal nummers. De muzikanten onder leiding van dirigent Mark ten Breul begonnen met het bekende 'Heal the world' van Micheal Jaskson gevolgd door 'Happy' van Pharrel Williams. In het derde nummer 'Yellow' van Coldplay was er een trompetsolo voor Thomas Roesink weggelegd. Sophia's Lust besloot met het swingende 'In the Stone' van Earth, Wind and Fire hun bijdrage.

Witte roos
Als 'uitsmijter' werd gezamenlijk uit volle borst met het te karig aanwezige publiek de 'Neerlands Jubelmars' gezongen. Alle deelnemers ontvingen na afloop een witte roos die de inspiratie en verbondenheid van het concert symboliseerde.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant