De dood van drie schapen baart Dinie Lusink grote zorgen. Foto: PR.
De dood van drie schapen baart Dinie Lusink grote zorgen. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Drie schapen waarschijnlijk gedood door wolf

Algemeen

RUURLO – Na de meldingen uit Limburg, Drenthe en Markelo zijn vorige week in de nacht van woensdag op donderdag in Ruurlo drie schapen gedood door hoogstwaarschijnlijk een wolf. Enkele schapen van de familie Lusink in Veldhoek zijn ook gewond geraakt.

Door Jan Hendriksen

Dinie Lusink laat op haar Facebookpagina weten dat een deskundige van het Faunafonds van BIJ12, gezien de specifieke bijtwonden, voor 99 procent bevestigt dat de dood van de drie schapen en de verwondingen naar alle hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt zijn door een wolf. Om definitief uitsluitsel te geven zijn er DNA-monsters afgenomen van de drie dode schapen. Dinie Lusink: "We houden nu dertig jaar schapen en dit hebben we nog nooit meegemaakt. Het is erg aangrijpend om je dieren zo aan te treffen in de wei." De schapen liepen in een weiland aan de Branddijk in de Ruurlose/Hengelose buurtschap Veldhoek. Het is voor de familie Lusink ondoenlijk om hun honderd schapen elke dag van en naar de stal te brengen. "Het weiland waar de gedode en verwonde schapen liepen ligt ver van ons huis en de stal is ook niet groot genoeg om alle schapen 's nachts binnen te houden. En schapen horen gewoon buiten te lopen", zo verklaart Lusink.

Bezorgd
Schapenhouders in de provincies die liggen aan de Duitse grens zijn bezorgd over het toenemende aantal meldingen dat er een wolf gesignaleerd is. "Voor zover we weten zijn onze leden nog niet geconfronteerd met dode schapen", zo laat Dinie Lusink weten die secretaris is van het Nederlands Texels Schapenstamboek (NTS). Het hoofdbestuur zal tijdens de vergadering van 23 april de wolf op de agenda zetten. Schapenhouders die wolvenschade willen melden, kunnen daarvoor het telefoonnummer 06 23846524 bellen. Dit nummer is speciaal daarvoor bereikbaar. Het nummer is ook voor het melden van wolfwaarnemingen zonder schade. Het nummer is op verzoek van de provincies ingesteld door Wolven in Nederland. Die zijn verantwoordelijk voor natuurbeheer en ook voor het afhandelen van wolvenschade.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant