Het was zwaar werken voor Bram op de Kalenberg. Foto Peter Vorderman
Het was zwaar werken voor Bram op de Kalenberg. Foto Peter Vorderman

Bram zet beste beentje voor op De Kalenberg

Algemeen

BARCHEM – Het is geen beeld dat nog dagelijks te zien is: een Belgisch trekpaard dat zware boomstammen uit het bos sleept. Maar op woensdag 21 maart werd deze traditionele methode in ere hersteld. De tijdens de recente storm omgewaaide bomen werden met paardenkracht uit het bos van landgoed De Kalenberg getrokken. Hierdoor wordt zo min mogelijk schade toegebracht aan het landschap en is sprake van duurzaam bosbeheer. Het was een initiatief van de vrijwilligers die bosonderhoud doen op De Kalenberg. Het leverde een prachtig ambachtelijk plaatje op.

Door Peter Vorderman

Al bijna anderhalf jaar heerst iedere woensdagmorgen bedrijvigheid op De Kalenberg in Barchem. Zo'n tien enthousiaste vrijwilligers zijn dan druk bezig met onder meer bosonderhoud op het landgoed De Kalenberg in Barchem. Woensdag 21 maart was een bijzondere dag, omdat een Belgisch trekpaard van Jan Bats (huifkar-paardentram.nl) uit Borculo de vrijwilligers pro deo heeft geholpen om de tijdens de recente zware storm omgewaaide bomen uit het bos te trekken. Want daar heb je paardenkracht voor nodig.

De kwaliteit van de bomen was nog zo goed dat het verspilling zou zijn ze in kleine stukken te zagen om makkelijker te kunnen afvoeren. Door de boomstammen in lengtes van zes meter uit het bos te slepen, kunnen er nog bruikbare planken van worden gezaagd. "De planken worden verkocht aan Landgoedhotel Woodbrooke, die er vervolgens weer meubels en betimmeringen van maakt. Vanuit het Woodbrooke gedachtegoed staat duurzaamheid hoog in het vaandel van het huidige hotel. Zo wordt op hout gekookt en is ook eigen hout gebruikt voor houten vloeren en wandbekleding", aldus vrijwilliger Willem Tiggeler (65), tevens penningmeester van de Stichting Beheer Landgoed De Kalenberg.

Het werk van de vrijwilligers is lichamelijk soms best zwaar, maar geeft ook voldoening. Voorzitter Derk Jan Verstand (71) van de stichting: "Het is heerlijk om in de buitenlucht bezig te zijn, zeker in dit prachtige heuvelachtige landschap. We scheppen er genoegen in om het landgoed in goede staat te houden en hebben plezier in het samenwerken." Het landschapsbeheer is ook goed voor de conditie van de vrijwilligers. Voordat het paard arriveerde hebben de vrijwilligers al een door de gemeente Lochem geschonken vijfhoekige bank geplaatst rond een boom bij de zogenoemde 'Kapel' van De Kalenberg. "We hebben dan ook geen sportschool meer nodig", lacht Verstand. En met enige trots voegt hij daaraan toe: "We hebben met de nodige zweetdruppels ook twee zichtlijnen vanaf de uitzichtkoepel op het hoogste punt van De Kalenberg vrijgemaakt van begroeiing. Vanaf de koepel bestaat nu een prachtig uitzicht naar het zuiden. En ook in oostelijke richting via Borculo is er nu een geweldig vergezicht." Verstand gaf nog aan dat nieuwe vrijwilligers hartelijk welkom zijn.

Ook Bram, de tienjarige ruin van Jan Bats, moest er hard aan trekken. Na een aantal zware stammen te hebben gesleept door de zware bosgrond, stond hij letterlijk te dampen en het zweet droop met straaltjes van hem af. Maar onverstoorbaar liet hij zich weer voor de volgende boom spannen om de vrijwilligers te helpen met hun goede werk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant