De tribune is deels klaar. Het verrijdbare deel volgt nog. Foto: PR.
De tribune is deels klaar. Het verrijdbare deel volgt nog. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Herinrichting Ruurlose Dorpskerk ligt op koers

Algemeen

RUURLO – Wie nu naar binnen kijkt in de Dorpskerk kan bijna niet geloven, dat daar over enkele maanden alweer kerkdiensten worden gehouden. Stukadoors, metselaars, timmerlieden en installateurs zijn overal aan het werk. Waarschijnlijk krijgen belangstellenden in de tweede helft van april een keer de gelegenheid om te zien hoever de herinrichting is gevorderd.

Als Wim Zoerink, de bouwcoördinator vanuit de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem, naar binnen gaat – en dat doet hij vaak meerdere keren per dag – wordt hij meteen aangesproken door de bouwvakkers in de kerk. Nog even een laatste afstemming: "Is dit wat we hebben afgesproken, moet het toch niet een beetje anders, kan het nog iets mooier?"

Het was aanvankelijk nog niet helemaal zeker of er naast de keuken- en toiletunit in de noordbeuk (waar eerst de banken stonden) een tribune zou komen. Zoerink: "Hij komt er wel, in twee delen: een vast deel dat nu al grotendeels klaar is, en een elders te produceren draaibaar deel dat zowel naar de presentatieruimte in de noordbeuk als naar de kerkzaal kan worden gedraaid. We hebben ook besloten om in de voormalige consistorie een vaste trap naar de zolder te maken, waardoor veel meer bergruimte ontstaat dan in de oude kerk. Die is ongetwijfeld hard nodig als er meer activiteiten in de kerk komen."

Deze week wordt de vloerverwarming in de noordbeuk gelegd. Er komt in dit deel van de kerk een troffelvloertoplaag die wordt omringd door een plavuizen ring van ongeveer zestig centimeter breed. Deze plavuizen sluiten aan bij de plavuizen vloer in het schip van de kerk. Zo ontstaat er een grote vlakke vloer in heel de kerk. Dat geeft veel vrijheid bij de indeling en dus bij het gebruik van de kerk.

Vrijwilligers
Binnenkort gaat ook een groep vrijwilligers aan het werk, want er ligt nog heel wat werk te wachten dat in eigen beheer gebeurt. Om de afwerking goed en op tijd klaar te krijgen zijn veel handen nodig. Wim Zoerink vertrouwt erop, dat het gaat lukken: "De bouwkundige werkzaamheden worden vóór de zomer afgerond. Het nodige timmerwerk, diverse wandjes, verlichting en geluid, projectieschermen en heel veel meer moeten nog hun plaats krijgen. De feestelijke heropening van de kerk is na de zomer. Mogelijk zal er eerder al wel een enkele keer worden gekerkt, al was het maar om alle nieuwe techniek uit te proberen."

Openingsweken
Van 20 september tot 10 oktober gaat er veel gebeuren. Er is enthousiast gereageerd op de oproep om met voorstellen voor activiteiten te komen die laten zien, dat er heel veel mogelijk is in de nieuwe Dorpskerk. Het gebruik van de kerk is in die weken gratis. Na 10 oktober moet er weer huur worden betaald.

Elly en Rikkert Zuiderveld waren de eersten die 'een avondje Dorpskerk' boekten. Er zijn veel meer plannen, zoals voor de boekenmarkt van het Westerborkscholenproject op 22 september, een vocale uitvoering van het verhaal over het Joodse meisje Etty Hillesum, de oecumenische kerkdienst op Ziekenzondag (De Zonnebloem) en een concert van drie samenwerkende koren (7 oktober). Pianist Jan Vayne toonde ook interesse in een concert in de Dorpskerk. Hij was hier al eerder en trok toen een volle kerk. Misschien komt er een 'Achterhoekse middag' voor senioren en hun kleinkinderen. De KunstKring Ruurlo denkt aan een concert voor panfluit en orgel.

De weekends lopen al behoorlijk vol, maar op weekdagen is er nog volop ruimte voor nieuwe initiatieven. Die zijn nog steeds welkom bij pvdheij@concepts.nl.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant