Riet Veenboer en Cocky Nienhuis (vlnr) kijken belangstellend naar de plannen voor het Cycloonpark. Foto Susanne ten Have
Riet Veenboer en Cocky Nienhuis (vlnr) kijken belangstellend naar de plannen voor het Cycloonpark. Foto Susanne ten Have

Buurtbewoners ontwerpen samen Cycloonpark

Algemeen

BORCULO - De bewoners uit de Borculose wijk de Koppel zijn het afgelopen jaar druk bezig geweest met het herinrichten van het Cycloonpark. Nu de woningen zijn gerenoveerd, is ook het vertrouwde park toe aan een opknapbeurt. Afgelopen dinsdag presenteerden zij hun plannen.

Door Susanne ten Have

De nieuwe invulling voor het park is het finale stuk van een lange periode waarin de voormalige arbeiderswijk de Koppel is vernieuwd. Sinds vorig jaar februari kwamen buurtbewoners bijeen om samen te denken over de invulling van het centrale groene hart van de wijk. Daar kwamen vier ontwerpteams uit die dinsdag elk hun eigen deel van het park presenteerden in de tent aan de Prins Hendrikstraat. Een mooi moment voor de wijkbewoners om een kijkje te nemen, wat er zoal gaat gebeuren de komende maanden.

Van idee naar ontwerp
Namens de gemeente Berkelland was Iljitsj IJsebrands ook aanwezig. Met zijn ervaring als hovenier draagt hij bij aan de invulling van het park. "Het is gaaf om te zien hoe mensen dit met elkaar oppakken. Het is zo mooi om te zien dat mensen van idee weten te vertalen in het ontwerp Daarin hoor je hun passie. Ik ben eigenlijk alleen belangrijk bij het organiseren van de eerste bijeenkomsten", legt hij uit.

Jeu de Boules
Thom van Rijp woont sinds vijf jaar in een appartement in de Borculose wijk. De gepensioneerde botenbouwer neemt met veel plezier deel aan het ontwerpteam van het park. "We begonnen met een inventarisatie van de ideeën van de bewoners, maar ook van de niet aanwonende mensen. Met die voorraad zijn wij met ons team aan tafel gaan zitten om te kijken wat haalbaar is", zegt Van Rijp. Zo kwam bijvoorbeeld de vraag van wijkbewoners voorbij om een jeu de boules baan aan te leggen in het Cycloonpark. "Er is zelfs een straat die straks een jeu de boules competitie willen opzetten. Het is niets mooiers dan om mensen uit hun woning te krijgen", glimlacht de 68-jarige Van Rijp.
Jan Waanders is een van de buurtbewoners die de toekomstplannen van het park met veel plezier aanziet. Hij woont al sinds 1982 in de wijk de Koppel. Zijn woning heeft in de afgelopen periode een flinke metamorfose ondergaan. "Als bewoners dachten wij mee over hoe de wijk er straks uit komt te zien. Heel mooi dat wij zoveel mee konden denken. Wat wij besloten is uitgekomen en de gemeente heeft alles gedaan om te helpen", vertelt Waanders.
Voor de bewoners komt er straks een mooi en toegankelijk park. Met als primeur een open podium. Maar daar komt meer duidelijkheid over bij de officiële opening van de wijk de Koppel op 16 april. De bewoners moeten nog wel even wachten, de schop gaat er rond september de grond in.

Stormramp
Het Cycloonpark dankt zijn naam aan de storm die in 1925 over Borculo raasde. Vele huizen raakten zwaar beschadigt. Op de plek van het park zijn destijds tijdelijke noodwoningen gebouwd voor de getroffenen. Met het geld van de daarvoor opgerichte Cycloonstichting zijn in onder andere de Wilhelmina en Prins Hendrikstraat nieuwe arbeiderswoningen gebouwd. ProWonen is in 2009 begonnen met de renovatie van deze huizen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant