Met een gierkar werd er water over het naastgelegen bouwland van de ijsbaan gesproeid. Foto: PR.
Met een gierkar werd er water over het naastgelegen bouwland van de ijsbaan gesproeid. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

IJspret begin maart op 'Thialf van het Oosten'

Algemeen

RUURLO – Kinderen en tieners klonteren samen op hun ijzers achter op de baan. Opa's en oma's kijken vanaf de zitbanken nabij de kantine toe. De muziek van 3FM schalt uit de geluidsboxen. Schaatsliefhebbers zoals good-old Jan Ras en Adri Roskam uit Ruurlo 'draaien' sierlijk hun rondjes en de warme chocolademelk gaat in een volle kantine grif over de toonbank. Onvervalste en onverwachte ijspret eind vorige week en afgelopen weekeinde op de ijsbaan aan de Wiersseweg van IJsclub Ruurlo: ofwel het 'Thialf van het Oosten'.

Door Jan Hendriksen

Nog nooit kon er zo laat in het 'winterseizoen' geschaatst worden op de Ruurlose ijsbaan. Ja, in 1985 en 1986 toen de Elfstedentochten respectievelijk op 21 en 26 februari plaatsvonden kon er begin maart ook nog geschaatst worden: destijds op de baan bij 'Boer Wissink' aan de Slootsdijk. "Maar toen ging er een lange strenge vorstperiode aan vooraf. Nu deed eind februari een matige vorst zijn intrede en is het uniek dat er begin maart nog geschaatst kan worden", zo verklaart bestuurslid Henk Stegeman van IJsclub Ruurlo als hij zaterdagmiddag achter op de baan even inspecteert hoe de ijsvloer er daar bij ligt. Vanaf donderdagavond tot en met zondagmiddag kon er volop geschaatst worden op goed geprepareerde baan. Maar dat had donderdag nogal wat voeten in de aarde. In eerste instantie zou de baan op de eerste dag in maart om 13.00 uur open gaan. De wind zorgde voor een snijdende kou waarbij de gevoelstemperatuur tot min vijftien graden zou oplopen, zo stond op de Facebookpagina van de club. Maar in de loop van de donderdagmorgen werd de opening uitgesteld. De vrijwilligers hadden langere tijd nodig om de baan schoon te vegen van al het 'stuifzand' dat op de baan was gewaaid. "Door de droogte en de straffe oostenwind waaide zand vanaf het bouwland de baan op. Een samenloop van omstandigheden waarop we niet gerekend hadden. En het voorval wil dat in het verleden het perceel met gras was ingezaaid. Vorig jaar werd het perceel als bouwland ingericht. We hebben met een grote gierkar van de familie Klein Kranenbarg (Hukker) het land donderdag en vrijdag met water besproeid om zo te voorkomen dat er opnieuw zand op de baan zou waaien", zo verklaart voorzitter Geert Cornelissen van IJsclub Ruurlo.

Perfect
En het moet gezegd worden. Dat was perfect gelukt. De baan lag er perfect bij. Hulde voor alle vrijwilligers van IJsclub. Zondag rond het middaguur verdween het ijs door de invallende dooi bijna letterlijk en figuurlijk als 'sneeuw voor de zon'. Maar wat wilde het toeval. IJsclub Ruurlo had niet wetende dat er begin maart nog geschaatst kon worden zondagmiddag een schaatsmiddag naar de kunstijsbaan IJsbaan Twente in Enschede georganiseerd. Een volle bus met schaatsliefhebbers koerste richting Enschede. "Maar geef mij toch maar het onvervalste natuurijs van het 'Thialf van Oosten'", was een reactie van een fanatieke schaatser.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant