Niet alle kerkbanken van de Dorpskerk gingen zaterdag van de hand. Foto: Ton Knevel.
Niet alle kerkbanken van de Dorpskerk gingen zaterdag van de hand. Foto: Ton Knevel. Foto: Jan Hendriksen

Oude kerkbanken Dorpskerk voor het terras of in de tuin

Algemeen

RUURLO – "Nieuwe aanwinst voor ons terras. Laat het voorjaar maar komen! Vanochtend twee kerkbanken uit de Nederlands Hervormde kerk in Ruurlo weten te bemachtigen!" Dit bericht stond op de Facebookpagina van Bakkerij Oude Wesselink afgelopen zaterdag. Bakkerij Oude Wesselink was een van de kopers van de kerkbanken van de Ruurlose Dorpskerk. De banken werden door het College van Kerkrentmeesters namens de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem te koop aanboden

Door Jan Hendriksen

Bij de Ruurloërs Vincent en Atie Wiegerinck komt de bank van bijna zes meter lang dit voorjaar in hun tuin te staan. "We hebben geen 'binding' met de kerk. Maar op deze manier blijft er een stukje nostalgie en waarde voor Ruurlo behouden. En we steunen met de aankoop financieel de kerk om deze zo opnieuw in te kunnen richten", zo verklaart Atie als ze samen met Vincent en met hulp van enkele kerkenleden van de Protestantse Gemeente Ruurlo-Barchem de kerkbank op een aanhanger plaatst. Wie altijd al een (nostalgische) kerkbank wilde hebben kon zaterdag in Ruurlo zijn slag slaan. De protestantse Dorpskerk wordt momenteel gerenoveerd en er komt nieuw meubilair in. En dus gingen 26 van de in totaal 28 oude kerkbanken en enkele honderden stoelen in de verkoop. De kerk moet na de verbouwing multifunctioneel zijn; er moeten naast de zondagse erediensten exposities, concerten en andere bijeenkomsten gehouden kunnen worden. "En dat kan niet met de vaste kerkbanken die ook nog eens op een verhoging stonden", zo laat voorzitter Rinus Dijkman van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Ruurlo/Barchem weten.

Buitenkeuken
Voor de kerkbanken was er ook belangstelling van buiten Ruurlo zo bleek. "We zagen de 5.60 meter lange kerkbank half half door en plaatsen de bank in twee helften bij onze nieuwe keukentafel", zo verklaart Regine ter Braak uit Neede. Bij Hetty Bolink uit Lochem komt de bank in de nieuw in te richten buitenkeuken te staan en Willem Eigenraam uit Vorden heeft er nog geen directe bestemming voor. "We hebben net onze nieuwe woonboerderij betrokken. Misschien is het wel een leuk idee om de bank in ons nieuw in te richten gastenverblijf te plaatsen", zo bedenkt de Vordenaar zich ter plekke.

Belangstelling
Het College van Kerkrentmeesters had verwacht dat er veel belangstelling voor de stoelen en banken zou bestaan. Ook vanuit nostalgische overwegingen. Die verwachting was gebaseerd op onder meer op hoe snel de banken uit kerkelijk centrum De Hoeksteen in Barchem waren verkocht toen de Protestantse Gemeente Ruurlo – Barchem deze in 2016 te koop aanboden. Maar die verwachting kwam zaterdag niet helemaal uit. Er zijn namelijk nog tien van de in totaal 26 kerkbanken variërend in lengte van 3.20 tot 5.60 en enkele tientallen stoelen te koop. De banken kosten tweehonderd euro per stuk ongeacht de lengte. Voor een stoel moet 25 euro betaald worden. Wie alsnog belangstelling heeft kan een e-mail sturen naar cvk@pknruurlobarchem.nl.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant