De 'stille' Ruurlose 'zwerfvuilrapers' met wethouder Joke Pot. Foto: PR
De 'stille' Ruurlose 'zwerfvuilrapers' met wethouder Joke Pot. Foto: PR Foto: Jan Hendriksen

'Stille zwerfvuilrapers' uit Ruurlo in het zonnetje gezet

Algemeen

RUURLO – Ze zijn veelal onzichtbaar en anoniem bezig. De Ruurlose 'stille zwerfvuilrapers'. Wekelijks en sommigen zelfs dagelijks ruimen ze het zwerfvuil in hun eigen- of andermans woonomgeving spontaan op. Op initiatief van Ruurloër Ineke van Rheenen, die ruim tien jaar geleden aan de wieg stond van de Werkgroep Ruurlo Schoon, werden de 'stille zwerfvuilrapers'  bij café-restaurant-zalen De Keizerskroon in het zonnetje gezet waarbij ook wethouder Joke Pot en twee Buitengewoon Opsporing Ambtenaren (BOA's) van de gemeente Berkelland aanwezig waren.

Door Jan Hendriksen

Twee van de acht Ruurlose 'stille zwerfvuil rapers' zouden extra in het zonnetje worden gezet: Herman Arendsen en Ilja Janssen. Helaas was Herman Arendsen, die al twintig jaar 'Van kerk tot kerk' in Ruurlo zwerfvuil raapt, ziek en kon hij niet bij de bijeenkomst aanwezig zijn. Maar zijn bloemen en 'gouden grijper' zijn bij hem gebracht. Ilja Jansen was met haar hond Sterre wel naar de bijeenkomst gekomen. Zij ontving uit handen van Ineke van Rheenen ook de 'gouden grijper' en bloemen. Jansen is gebonden aan een rolstoel. Als ze met Sterre een rondgang maakt door haar woonomgeving in 'Rondum Reurle' raapt Sterre het zwerfvuil bij elkaar. Tijdens de bijeenkomst werden verschillende ideeën door de 'zwerfvuilrapers' de BOA's en wethouder Joke Pot uitgewisseld. Maar ook opmerkelijke zaken kwamen ter sprake zoals een omgevallen doos met tweeduizend plastic vorkjes die onlangs 'geraapt' werd evenals hondenpoep dat in een plastic zakje in de struiken werd 'gevonden'. De laatste tijd worden er volgens de 'rapers' veel meer blikjes, vooral energiedrankblikjes en bierflesjes, maar ook lege flessen van sterke alcohol zomaar weggegooid. Maar ook tasjes met inhoud van McDonald, meegenomen vanuit Doetinchem of Zutphen, worden in Ruurlo zomaar langs de weg vanuit een auto weggegooid.
Tijdens de bijeenkomst kwam het idee naar voren om jongeren te betrekken bij een plan tegen zwerfafval waarbij zij met oplossingen komen. Ineke van Rheenen: "Ook kwam naar voren om met de provincie te bespreken hoe 'fietssnoeproutes' naar scholen schoon gehouden kunnen worden en mensen meer bewust te maken van wat zwerfvuil onder andere met dieren. En we moeten de mensen nog bewuster maken hoe lang zwerfvuil soms kan blijven liggen." De twee BOA's gaven uitleg over hun verantwoordelijkheden. Er werd afgesproken dat de BOA's persoonlijk contact gaan opnemen met de 'zwerfafvalrapers' om te luisteren wat er zoal speelt om daar dan goed op in te kunnen spelen. De acht aanwezige Ruurlose 'zwerfvuilrapers' rapen op eigen initiatief het gehele jaar als vrijwilliger zwerfafval van anderen op. Waarom doen zij dit? "Omdat het een grote ergernis is en dat het soms voor dieren gevaarlijk is. Bijvoorbeeld een weggegooid blikje waar later een grasmaaier over heen gaat en waarbij kleine stukjes blik in de maag van een koe terecht kunnen komen. Of een stuk gegooid bierflesje waar later een hond over heen loopt," aldus Ilja Jansen die al meer dan tien jaar met haar hond Serre zwerfvuil raapt. Het ideaal van de 'zwerfvuilrapers' is om overbodig te worden omdat er geen afval meer te rapen valt zodat men hun vrije tijd anders kan besteden. Na 10 maart, als de Ruurlose Opschoondag van de Werkgroep Ruurlo Schoon plaatsvindt, gaan ze weer van start. Deze 'pauze' is ingesteld om het effect te laten zien van het niet rapen. Tot slot van de bijeenkomst had wethouder Joke Pot een bos bloemen voor Ineke van Rheenen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant