Wilma Harmsen met haar Labrador Floor tijdens het intrainen van de pittige proeven. Op de achtergrond RGB organisatoren Gerard Dibbelink en Minie te Braake. Foto: Peter Vorderman
Wilma Harmsen met haar Labrador Floor tijdens het intrainen van de pittige proeven. Op de achtergrond RGB organisatoren Gerard Dibbelink en Minie te Braake. Foto: Peter Vorderman

Retrievergeweld in Borculo

Algemeen

BORCULO - Bij de deelnemers en de organisatie begint de spanning langzaam te stijgen. Aanstaande zaterdag 24 februari wordt door twintig retriever jachthonden gestreden om de Champions Trophy, op het fraaie terrein rond het Galgenveld in Borculo. Alles moet kloppen, zowel organisatorisch als bij de deelnemers om tot optimale prestaties te komen. Toeschouwers kunnen gegarandeerd genieten van mooi jachthondenwerk op hoog niveau.

Door Peter Vorderman

Deelname aan de Champions Trophy (CT) is alleen voorbehouden aan retrievers. Christine Poelstra van de Nederlandse Labrador Vereniging (NLV) legt uit: "Er zijn zes retrieverrassen, met als meest bekende de Labrador -, Golden - en Flatcoated Retriever. Het zijn van nature uitstekende jachthonden en specialisten in het apporteren (retrieven) van kleinwild nadat het is geschoten, in alle soorten terrein en water. De CT is een apporteerwedstrijd op hoog niveau, alle honden en hun bazen (voorjagers) hebben veel ervaring en hebben zich bewezen in zware kwalificatiewedstrijden. Jachthondenwerk op dit niveau is topsport".
Hans Dijkgraaf van de Golden Retriever Club Nederland (GRCN) vult aan: "De CT bestaat uit vier proeven van elk drie uiteenlopende apporten. In totaal moet elke hond twaalf stukken wild vinden en onbeschadigd bij de voorjager brengen. De pittige proeven komen in hoge mate overeen met de echte jachtpraktijk. Er klinken weliswaar schoten, maar het wild dat wordt gebruikt, is al dood. Voor het succesvol volbrengen van de proeven moet de voorjager de hond goed aansturen en de hond moet ook zeer zelfstandig kunnen werken, waarbij een beroep wordt gedaan op alle zintuigen (ogen, oren, neus, geheugen)."

De Retriever Groep Borculo (RGB, jachthonden trainingsgroep), die haar thuisbasis heeft rond het Galgenveld in Borculo, speelt een belangrijke rol in de organisatie. Voorzitter Gerard Dibbelink van de RGB: "Het organiseren van een dergelijke wedstrijd vereist veel voorbereiding en in de uitvoering mag niets fout gaan. Ons team heeft gelukkig ruime ervaring in het organiseren van jachthondenproeven en we kennen het terrein op ons duimpje." Nadat de proeven zijn uitgedacht in het veld, is vorige week in de praktijk beoefend of ze haalbaar zijn, of juist weer niet te gemakkelijk (intrainen). Dit is gebeurd met eveneens ervaren honden en voorjagers, van gelijkwaardig niveau als de CT-deelnemers zelf. Jur van Bijnen van de NLV is hoofdkeurmeester (gedelegeerde) bij de wedstrijd en heeft tijdens het intrainen nog wat wijzigingen in de proeven aangebracht. Zo wordt een te zoeken konijn wat moeilijker en op grotere afstand gelegd en is de afstand naar een van de apporten verlengd naar ruim 250 meter. "Het zijn allemaal tophonden, dus daar moeten de apporten ook naar zijn", lacht van Bijnen.

De wedstrijd is (kosteloos) toegankelijk voor publiek en het uitdagende hondenwerk is goed te zien. "De CT is een aanrader voor mensen die eens willen zien hoe goed jachthondenwerk eruit ziet. Het kost jaren om de honden op zo'n hoog niveau te krijgen en het uiteindelijke teamwork van baas en hond is heel mooi om te zien", aldus Minie te Braake van de RGB. Met een knipoog voegt ze daaraan toe: "De toeschouwers moeten wel op tijd zijn, want we beginnen best vroeg (ca. 09:00). Voor een hoop geblaf en lawaai hoeft men trouwens niet bang te zijn, de honden zijn prima getraind en je hoort ze niet. Dit is overigens ook niet toegestaan in de wedstrijd. Soms vragen toeschouwers zich wel eens af of deze jachthonden überhaupt wel kunnen blaffen".

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant