De 'cast' van Brooks Toneel die de klucht 'Morgen ben ik de bruid' op de planken bracht. Foto: Jan Hendriksen,
De 'cast' van Brooks Toneel die de klucht 'Morgen ben ik de bruid' op de planken bracht. Foto: Jan Hendriksen, Foto: Jan Hendriksen

Drie fantastische uitvoeringen Brooks Toneel

Algemeen

RUURLO – De eerste bezoekers meldden zich al vroeg. Voorzichtig loopt de zaal van De Keizerskroon dan ook vol. Afgelopen weekeinde vonden de toneeluitvoeringen van Brooks Toneel plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van het 73-jarig bestaan van Tot Nut en Genoegen (TNEG), zoals de toneelvereniging officieel heet, waren alle drie voorstellingen in een weekeinde 'gepropt': vrijdag- en zaterdagavond en zondagmiddag.

Door Jan Hendriksen

En er waren nog twee wetenswaardigheden te vermeldden. Voor het eerst in het bestaan van Brooks Toneel vond er een gratis zondagmiddag matineevoorstelling plaats die speciaal voor senioren bedoeld was en de acteurs waren middels 'borstmicrofoontjes' uitermate goed via de geluidsinstallatie te verstaan. Brooks Toneel kende onder leiding van regisseur Wim Sprukkelhorst een debutante: Petra Hendriksen (53). "We zijn sinds vorig jaar in 't Ruurlose Broek komen wonen. En toen ik 'gevraagd' werd om mee te spelen heb ik daar direct volmondig 'ja' op gezegd. En daar heb ik nog geen moment spijt van gehad. Het is een gezellige club waarbij ik me direct thuis voelde. Toneelervaring had ik nog niet. Maar ik ben goed opgevangen in de groep." Petra Hendriksen vervulde in de klucht de rol van Albedina, de dochter van tante Frederique. "We zoeken het stuk uit aan de hand van het aantal spelers dat beschikbaar is", zo verklaart regisseur Wim Sprukkelhorst als we in de 'grote' pauze even achter de coulissen een kijkje nemen. Een aantal van spelers gaan de zaal in om loten te verkopen voor de traditionele verloting waarmee Brooks Toneel de kosten wil vereffenen die met de uitvoering gemoeid zijn.

Huisarts
In de klucht 'Morgen ben ik de bruid' geschreven door Nico Torrenga ging het over huisarts Patrick van den Heuvel, gespeeld door Willy Kuenen, die met financiële hulp van zijn vader een praktijk heeft opgezet. Hij is echter een losbol, net als zijn vriend Jan Pieter JP (gespeeld door Jon Florijn) en op een gegeven moment wordt de Porsche van vader door een blonde vrouw in de gracht gereden. De vader staakt de financiële bijdrage waarop huisarts Ten Heuvel zijn heil zoekt bij tante Frederique von Dusselberg (Annie Engelberts) in Duitsland. Die wil echter alleen maar geld beschikbaar stellen als hij trouwt met de blonde vrouw die de Porsche het water in heeft gereden. Die vrouw is echter spoorloos waarop de verwikkelingen zich opeenstapelen.

Hilarisch
Vier mannen en vier vrouwen brachten een hilarische klucht dat door Joke Aalderink werd gesouffleerd. Bert Groot Bramel speelde de rol van de aansprekende klusjesman Harm, Willy Kuenen kwam goed uit de verf als huisarts Ten Heuvel en losbol Jon Florijn betoverde het publiek zelfs even in vrouwenkleren met blonde pruik. Daartegenover stonden Henny Wassink als sterke doktersassistente Lucie, Janny Goes (Truus Venema) en Wilma Arink (Edje Pol) als patiënten en Annie Engelberts in een dubbelrol als patiënt en als Tante Frederique von Dussenlberg. Wim Meerbeek vervulde de rol als patiënt en als zwager van Edje Pol. De grime werd weer vakkundig uitgevoerd door Grimegroep Reurle. Kortom: Brooks Toneel kan terugzien op drie fantastische voorstellingen. Op naar volgend jaar. Dan zal Brooks Toneel weer op de planken van De Keizerskroon staan.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant