Ds. Gaastra had zich bij deze kerkdienst verzekerd van de medewerking van Arjen van Gijssel, kenner van de rijke bijna 750-jarige geschiedenis van de Dorpskerk. Foto: PR.
Ds. Gaastra had zich bij deze kerkdienst verzekerd van de medewerking van Arjen van Gijssel, kenner van de rijke bijna 750-jarige geschiedenis van de Dorpskerk. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Veel belangstelling voor de 'Oudejaarsdag' van Dorpskerk

Algemeen

RUURLO - Zondag 31 december was niet alleen de laatste dag van 2017, maar ook de 'oudejaarsdag' van de Dorpskerk in Ruurlo. In het nieuwe jaar zou immers meteen worden begonnen met het leeghalen van de kerk als voorbereiding op een ingrijpende herinrichting van het kerkgebouw.

De kerkdienst op oudejaarsochtend had als thema 'Meer dan hout en steen'. Ds. Tinus Gaastra haakte in op enkele versregels uit lied 971 van het Liedboek, dat werd geschreven bij de opening van een nieuwe kerk, die luiden: 'Maar niet met steen en hout alleen is 't grote werk gedaan. 't Zal om ons zelve gaan.' Daarmee maakte hij duidelijk dat hoe belangrijk de herinrichting van de kerk ook is, het er uiteindelijk op aankomt wat wij als mensen doen. Ds. Gaastra had zich bij deze kerkdienst verzekerd van de medewerking van Arjen van Gijssel, kenner van de rijke bijna 750-jarige geschiedenis van de Dorpskerk. De preek werd een zogenaamd 'liedpreek vanuit lied 280: 'De vreugde voert ons naar dit huis'. Het zingen van de coupletten van dit lied werd afgewisseld met korte overdenkingen door dominee Tinus Gaastra en verhalen door Arjen van Gijssel over bijzondere gebeurtenissen in de Dorpskerk sinds 1280, het eerste jaar dat er in de annalen iets wordt gezegd over een kerk in Ruurlo. Hij vertelde onder meer over hoe de Dorpskerk van een katholieke kerk veranderde in een protestantse kerk. In Ruurlo ging dat niet gepaard met een verwoestende beeldenstorm (1566). De katholieken werden 'gewoon' protestant. Er veranderde weinig in het kerkgebouw, de beelden bleven – in eerste instantie! – in de kerk.

Open huis
Oudejaarsmiddag stonden de deuren van de Dorpskerk weer open. Velen kwamen naar de kerk om de tekeningen van de 'nieuwe' Dorpskerk te bekijken, naar muziek, zang en oude kerstverhalen te luisteren, levensmiddelen in te leveren voor de Voedselbank en kennis te nemen van het werk van de Commissie Zending, Werelddiaconaat en Ontwikkelingssamenwerking.
Muzikale medewerking werd onder meer verleend door Anne de Jong op dwarsfluit en René Kaskens op piano en het Ruurlose vrouwenensemble Amazing. Verder waren er buiten en in de kerk midwinterhoornblazers van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers te horen en werd er door Gerry Lusink-Kamperman een kort verhaal verteld over Kerst en oud/nieuw uit haar jeugd in Ruurlo. Inge Dane droeg een prachtig zelf geschreven gedicht voor met als titel 'Daar is ie weer het ouwe jaar'.

Vesperdienst
De middag werd besloten met een korte Vesperdienst waar veel belangstelling voor was. Aan deze dienst werd meegewerkt door een speciaal voor deze gelegenheid geformeerd koor onder leiding van dirigent Gerrie van der Horst.

Foto: Jan Hendriksen
Foto: PR.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant