Mensen ontmoeten elkaar tijdens de Levende Adventskalender. Foto: R
Mensen ontmoeten elkaar tijdens de Levende Adventskalender. Foto: R

Levende Adventskalender succes

Algemeen

RUURLO - De Levende Adventskalender werd dit jaar voor het eerst in Ruurlo en Barchem gehouden. Elke dag in de Adventtijd konden mensen elkaar ontmoeten bij dorpsgenoten in de woonkamer. Onder het genot van een kop koffie of thee konden zij elkaar leren kennen en met elkaar in gesprek. Achtergrond en geloof speelden daarbij geen rol. De bezoekersstroom kwam wat langzaam op gang, maar richting vierde Advent kwamen steeds meer mensen bij elkaar op de koffie. Het bleek dat mensen het leuk vonden om op deze manier andere mensen te leren kennen waar ze anders niet zo gauw een afspraak mee maken.

De Protestantse Gemeente Ruurlo - Barchem, die graag een open kerk wil zijn voor het hele dorp, organiseerde de levende Adventskalender. De Levende Adventskalender werkt net als de bekende Adventskalender waar kleine papieren deurtjes geopend moeten worden, maar in dit geval zijn het echte, grote deuren. Na een oproep in deze krant en het kerkblad Op Weg gaven gastgezinnen zich op waar mensen bij elkaar op de koffie konden. Er kwamen verheugend veel aanmeldingen. Elke dag waren er één- of meerdere gastadressen. Jannie Spronk: "In een mum van tijd hadden we het rooster gevuld met gastgezinnen. Heel fijn! Het omzien naar elkaar leeft wel. Het aantal bezoekers was heel wisselend. Soms vijf of zeven, soms ook niks. We hebben wel gemerkt dat het wat aarzelend op gang kwam. Het moest zich eerst even rond spreken. In totaal zijn er ongeveer 80 bezoekers geweest. Opgeteld bij de gastvrouwen en -heren hebben ongeveer 120 mensen elkaar ontmoet. We belden elk gastgezin na afloop op om te horen hoe het ging. Overal enthousiaste verhalen over goede gesprekken en fijne ontmoetingen."

Er was geen thema. De gesprekken waren soms luchtig, soms dieper, net wat er op tafel kwam. Het was voor iedereen, kerkelijk en niet kerkelijk. "Door de adressen niet alleen in het kerkblad maar ook in Achterhoek Nieuws te publiceren gaven we aan dat we een open kerk voor het hele dorp willen zijn. De laagdrempelige ontmoeting stond voorop. De insteek was dat mensen van alle gezindten, maakt niet uit wat je geloof is, elkaar konden ontmoeten. We gaan nog evalueren, maar ik denk dat we het volgend jaar weer gaan organiseren. "

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant