Veearts Arjan Schuttert op de 'barricade' voor zijn petitie. Foto: Rob Weeber
Veearts Arjan Schuttert op de 'barricade' voor zijn petitie. Foto: Rob Weeber

Petitie veeartsen aangeboden

Algemeen

BERKELLAND - Het varken stond afgelopen dinsdagavond vlak voor het begin van de laatste raadsvergadering dit jaar in de belangstelling. Veearts Arjan Schuttert en Rian van der Heijden van De Oosthof Dierenartsen in Eibergen boden samen met Paulien Boverhof van de WIK Adviesgroep uit Beltrum een petitie aan burgemeester Joost van Oostrum aan, waarmee ze aandacht vroegen voor de ontwikkelingen van de intensieve veehouderij in Berkelland.

Door Rob Weeber

In zijn pleidooi legde Schuttert uit waarom er meer ruimte zou moeten zijn voor een normale bedrijfsgroei binnen de sector. De sector vertegenwoordigt 14% van de beroepsbevolking in Berkelland, zo'n 2700 boeren. Zij hebben 2800 kinderen die gezamenlijk 125 schoolklassen vullen. Daartegenover staat dat ieder boerenbedrijf nog eens vijf andere mensen aan werk helpt, zoals de accountant en de veearts. Groei van werkgelegenheid in deze sector is dus goed voor geheel Berkelland, zeker met de demografische ontwikkelingen in het achterhoofd. Groei en modernisering van de sector is ook goed voor het dier zelf en voor de boer. Een moderne stal kan bovendien met de moderne techniek de geurbelasting in het buitengebied terugdringen. Berkelland realiseert zich onvoldoende dat zij feitelijk een agrarische gemeente is. In plaats daarvan dreigt de intensieve veehouderij in een soort van tweede Open Luchtmuseum terecht te komen. Er moet weer knokt worden voor de boerenstand, net als in de jaren 50 na de oorlog. De naam van de petitie is niet voor niets: "Hand aan de ploeg en blik vooruit, geef ruimte aan de vitale veehouderij".
Met de petitie kreeg Van Oostrum ook het boek PIG 05049 overhandigd. Daarin staat alles vermeld waaraan het varken een bijdrage levert. Dat gaat verder dan alleen vlees. Delen van het varken worden ook gebruikt voor de productie van lucifers, koek en snoep, medicijnen, wascokrijtjes et cetera.
Van Oostrum zelf nam de petitie 'niet-politiek' aan en beloofde het aan de raad te zullen geven. Uiteindelijk moeten zij de politieke afwegingen en beslissingen nemen. Wel was hij van mening dat Berkelland voor een uitdaging op dit gebied stond die gezamenlijk moest worden aangegaan. Hij roemde tenslotte de wijze waarop de petitie werd aangeboden. Het ging duidelijk om de inhoud en niet om de actie.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant