De slagerij van Boucherie Bacul is een slagerij die geen vlees maar barbiepoppen in jus, het dijbeen van Mickey Mouse of 'halal' van een 'knuffelschaap' verkocht. Foto: Jan Hendriksen.
De slagerij van Boucherie Bacul is een slagerij die geen vlees maar barbiepoppen in jus, het dijbeen van Mickey Mouse of 'halal' van een 'knuffelschaap' verkocht. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Reurlse Winterdag mix van kerstmarkt en braderie

Algemeen

RUURLO – Even stilstaan bij de absurde humor van de Belgische straattheatergroep Pikz Palace, folkloredansers die op authentieke wijze 'knieperkes' bakken, een harte wens of kerstgedachte in een kerstboom hangen, van een lekkere verse rookworst of een warm glas glühwein of chocomel genieten, een monster van een grote tractor aanschouwen, muzikaal van een dweilorkest of gezelligheidskoor genieten of je haar laten knippen voor het KWF. Het kon zondag allemaal tijdens de Reurlse Winterdag.

Door Jan Hendriksen

De Reurlse Winterdag: een 'kruising' tussen een kerstmarkt en een braderie georganiseerd door de 'Reurlse Winterdagcommissie' onder auspiciën van de Ruurlose Ondernemers Vereniging. Zo kun je de 'Winterdag' het best omschrijven. De Reurlse Winterdagcommissie had de editie 2017 grotendeels 'opgehangen' aan de vijf straattheatergroepen die men had ingehuurd. De een was succesvoller dan de andere. Absurd en succesvol was de humor van Pikz Palace. Onder het motto 'Belgische Artinasale lekkernijen 100 procent vegetarisch en uit geknuffeld' was het gezelschap uit Antwerpen met een heuse slagerskraam naar Ruurlo gekomen. En die slagerij had de mooie naam Boucherie Bacul. Het is een ouderwetse slagerskraam, maar dan zonder vlees, al zou je dat op het eerste gezicht niet zeggen. Deze vreemde beenhouwerij is het twijfelachtige levenswerk van de familie Bacul. Zij hebben een slagerij van 'uit geknuffelde' waren. Het is een slagerij die geen vlees maar barbiepoppen in jus, het dijbeen van Mickey Mouse of 'halal' van een 'knuffelschaap' verkocht. Op het eerste gezicht een wrede bedoening maar als men dichterbij kwam te staan bleek het heel erg grappig te zijn hoewel niet iedereen de humor waardeerde.

Muziek
Natuurlijk hoort er muziek over het Kerkplein te schalmen waar door de Ruurlose horecaondernemers (De Naober, De Tapperij, De Keizerskroon en café Nijenhuis) een speciaal 'Horecaplein' was ingericht. Of het nu gezellige, gevoelige, vreemde, hartverwarmende, nostalgische of kerstliedjes waren. Het publiek liet zich niet zien op het plein waar de twee gerenommeerde Belgische DJ's Marcel en Vicky geen gehoor hadden en de twee horecamedewerkers Hidde Bosman en Wiebe Lusink werkloos toekeken. Voor ander muzikaal 'vertier' zorgden het gezelligheidskoor Leedvermaak uit Eibergen en dweilorkest Valse Loch uit Beltrum. In zaal De Tapperij vond een Winterhobbybeurs plaats.

Hartenwens
De Dorpskerk was speciaal in het kader van de Reurlse Winterdag geopend. Men kon binnen lopen voor een gesprek. En evenals vorig jaar kon men weer een kerstbal met een vraag aan God, een gebed, een wens of een gedachte ophangen in de kerstboom. En daar werd veel gebruik van gemaakt. Op eerste kerstdag zal dominee Tinus Gaastra in zijn preek aandacht schenken aan een aantal zaken die op de kerstballen verwoord zijn.

Nostalgie
Nostalgie was terug te vinden in de 'kraam' van de Achterhookse Folkloredansers waar Hendrik Jan Langenbarg en Fried Storteler op authentieke wijze 'knieperkes' bakten. En dat ging met de nodige 'rook' ontwikkeling gepaard. De ruim vijfhonderd nieuwjaarsrolletjes die de folkloredansers hadden gebakken gingen grif van de hand. Naast deze 'oude' lekkernij brachten vrijwilligers van Stichting Vrienden van Reurle, die jaarlijks het Ruurlose muziekfestival Reurpop organiseert, het nieuwe 'Oele Shot' drankje aan de man. Dit bruine alcoholische drankje vond gretig aftrek.

Goede doel
Bij Swift Hairfashion kon men zich zondagmiddag laten knippen voor tien euro. Het gehele bedrag werd door Swift Hairfashion aan het KWF geschonken. Kinderen konden zich tijdens de Reurlse Winterdag gratis vermaken in en op enkele attracties zoals onder meer een minidraaimolen, springkussen en snowboard simulator.

'Rode Monster'
Zes midwinterhoornblazers van de Adventsbloazers te Groenlo lieten hun sonore geluid van de hoorns horen. Plaatselijke autobedrijven zoals onder meer Ruesink, Teger en Arendsen presenteerden hun nieuwste automodellen in de Dorpsstraat en het Red Devil Tractorpulling Team uit Ruurlo demonstreerde haar 'rode monster'. Tijdens de Reurlse Winterdag waren de winkels geopend en verzorgden diverse ondernemers demonstraties in of buiten hun winkel.


Foto: Jan Hendriksen.
Het was er zondag gezellig druk in het centrum van Ruurlo. Foto: Jan Hendriksen.
Chantal te Woerd en Nel Roelofsen van Swift Hairfashion knipten zondag voor het KWF fonds.  FotoL Jan Hendriksen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant