Koeren en muzikanten zorgen voor een sfeervolle Kerst-Inn. Foto: Jan Hendriksen.
Koeren en muzikanten zorgen voor een sfeervolle Kerst-Inn. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Sfeervolle Kerst-Inn in Dorpskerk

Algemeen

RUURLO – Het is de jaarlijkse 'opwarmer' voor de kerstperiode. De Ruurlose Kerst-Inn onder het motto 'Op weg naar het Kerstfeest'. De muziek van Koninklijke Muziekvereniging Sophia's Lust en zang van de koren Markant en Schouder aan Schouder waren wat gevoelstemperatuur zaterdagavond uitermate 'warm' van karakter. Dit echter in tegenstelling tot de werkelijke temperatuur op de thermometer in de Dorpskerk. Die was een paar graadjes te laag.

Door Jan Hendriksen

Zaterdagavond vond voor de 39ste keer de Kerst-Inn plaats. Jammer genoeg niet voor een geheel volle Dorpskerk. En dat hadden de koren en musici wel verdiend. Sophia's Lust, Markant en Schouder aan Schouder brachten in een vijf kwartier durend concert kerkelijke en niet-kerkelijke kerstmuziek in een boeiend en afwisselend programma ten gehore. Dit jaar verleende muziekvereniging Sophia's Lust weer haar medewerking. En dat gaf toch een extra dimensie aan de Kerst-Inn. Sinds een aantal jaren treedt harmonieorkest Sophia's Lust eens in de twee jaar tijdens de Kerst-Inn op. Volgens talloze bezoekers verdiend Sophia's Lust echter een jaarlijkse medewerking. Kerst-Inn 2017 werd geopend met samenzang: 'Nu zijt wellekome' dat werd begeleid door Sophia's Lust. Onder leiding van dirigent Mark ten Breul lieten de muzikanten vervolgens 'Winter Wonder Land' horen. Markant onder leiding van de nieuwe dirigente Yvon Taken opende haar optreden met het nummer 'Winter Canon'. Gezelligheidskoor Schouder aan Schouder onder leiding van Rianne Legebeke opende in hun nieuwe outfit hun bijdrage met het nummer 'Liefde is een ommekeer' van Paul de Leeuw. Vervolgens was het weer de beurt aan Sophia's Lust met het nummer 'Symphonic Highlights from Frozen' gevolgd door 'Yellow' van Goldplay in een arrangement van Dean Jones waar een nadrukkelijke hoofdrol was weggelegd voor soliste Marijke Druif op sopraan saxofoon.

Kerstverhaal
Jammer genoeg was de winnares van de verhalenwedstrijd die KunstKring Ruurlo onder de leerlingen van de Ruurlose basisscholen had uitgeschreven Lisa van Dijk van de Willibrordus niet in de gelegenheid om haar winnende verhaal 'De eenzame man' voor te dragen. Het winnende verhaal is deze week in deze editie van Achterhoek Nieuws Berkelland te lezen. Ook het verhaal 'Kerst is een wonder' van Tessel Aaftink en Floor Bosboom van de Kerst Zwartschool en het verhaal door Noor van der Sluis van de CBS WonderWijs waren genomineerd voor een prijs. De genomineerden kregen uit handen van redactiecoördinator Verona Westera van Achterhoek Nieuws die samen met haar collega Lydia ter Welle de jury vormde een attentie voor hun genomineerde verhalen. 

Herkenbaar
Markant vervolgde haar optreden met de nummers 'Tidings of Comfort and Joy' en het alom bekende 'It's gonna be a cold cold Christmas without you'. Herkenbaar en prachtig was vervolgens het nummer 'We all stand together' van Sophia's Lust gevolgd door 'Christmas Time' van Bryan Adams' en 'Circle of Life' van Elton John uit de film/muscial Lion King. Na de dankwoorden van Peter van der Heij van KunstKring Ruurlo werd de Kerst-Inn afgesloten met slotzang 'Ere Zij God in deze dagen/Gloria in Excelsis Deo' waarbij het eerste complet door Markant, het tweede door Markant en Schouder aan Schouder en het derde complet door alle bezoekers en koren met begeleiding Sophia's Lust werd gezongen.

Actie
Zowel voor als na afloop van de Kerst-Inn lieten enkele leden van de Reurlse Midwinterhoarnblaozers het sonore geluid van hun midwinterhoorns horen. Bij het verlaten van de kerk werd een vrije gift gevraagd voor de kerstpakkettenactie van de gezamenlijke kerken in Berkelland en de Noodhulp door deze kerken. De KunstKring Ruurlo, verantwoordelijk voor de organisatie van de Kerst-Inn, schonk na afloop op het naastgelegen Kerkplein, die voor de Reurlse Winterdag al als 'Horecaplein' was ingericht warme chocolademelk en glühwein. En dat zorgde dat iedereen weer op een lekkere lichaamstemperatuur kwam.

Herinrichting
Nadat ruim twintig jaar geleden de Kerst-Inn vanuit sporthal 't Rikkenhage naar de Dorpskerk verhuisde is de vraag of volgend jaar de veertigste editie ook in de Dorpskerk plaatsvindt. De kerk wordt begin volgend jaar namelijk heringericht. "Daarover gaan we ons over beraden. De kerk krijgt een multifunctionele inrichting. En daar zullen we ons als organisatie op moeten aanpassen", aldus Peter van der Heij van KunstKring Ruurlo. Voor meer foto's: www.kunstkringruurlo.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant