De klant staat centraal voor de gemeente

Algemeen

BERKELLAND - De gemeente heeft een belangrijke rol in de wijze waarop de samenleving is ingericht. Dat doet ze door regels te stellen. Op allerlei terreinen, zoals: horeca, de bouw, natuur, evenementen, et cetera. Voor het rechtsgevoel van de burger en de geloofwaardigheid van de gemeente is handhaving van regels belangrijk. De gemeente doet dat door sancties op te leggen, in het geval van overtreding van regels. De raad krijgt binnenkort hiervoor de nieuwste beleidsuitgangspunten voorgelegd, het jaarverslag en het uitvoeringsprogramma 2018 VTH (Vergunningen, Toezicht en Handhaving).

Overtreding van regels wordt vastgesteld door regulier uitgevoerde controles, maar ook door meldingen van vermeende misstanden door burgers zelf. Is een nieuwe aanbouw wel volgens de regels uitgevoerd. Mag die boom wel worden gekapt? En woont iemand eigenlijk niet permanent in zijn of haar recreatiewoning? Burgemeester Joost van Oostrum als portefeuillehouder heeft het over een gemeentelijke beleidswijziging in dit soort kwesties. De klant komt meer en meer centraal te staan. In plaats van meteen te handhaven, sancties te treffen, wordt eerst het gesprek aangegaan met betrokkenen. De inzet is om samen tot een oplossing te komen bij een gesignaleerd probleem. Die inzet blijkt werkten, het werkt minder polariserend. Partijen zoeken samen een oplossing in plaats van dat ze tegen over elkaar komen te staan, soms tot de rechter aan toe. Van Oostrum: "Warme contacten werken gewoon beter dan. We zoeken de klant nu op en proberen buiten het handhavingtraject tot een oplossing te komen. Dat werkt vaak, terwijl de contacten en het onderling begrip er door verbeterd worden. Er is ook winst te behalen door aanvragen kwalitatief te verbeteren. Een dit jaar in de tweede kamer aangenomen wetsvoorstel introduceert een nieuw stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen. Verder gaat Berkelland de bomenlijst actualiseren voor een betere bescherming van onze houtopslag. En we zullen een start maken met toezicht door luchtfoto's 'op verleende bouwvergunningen te leggen'.
Met de vaststelling van de beleidsuitgangspunten legt de gemeente Berkelland de basis voor een nieuw VTH beleid. Het uitvoeringsprogramma geeft inzicht in de taken die de gemeente Berkelland in 2018 uitvoert op het gebied van vergunningen, toezicht en handhaving, welke capaciteit dit vergt en wat de gewenste resultaten zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant