Asbestdaken moeten weg voor 2024

Algemeen

BERKELLAND - Patricia Hoytinck-Roubos is een van de ambassadeurs die een versnelde aanpak van asbestsanering voor staan. Dat wil zeggen dat ze zich, als wethoudster, samen met andere bestuurders in het land inzet om asbest als dakbedekking zo snel mogelijk van daken af te krijgen. Dat proces dient volgens de ambassadeurs versneld te worden ingezet. Vanaf 2024 is het wettelijk verplicht dat alle asbestdaken gesaneerd zijn, dertig jaar na het verbod op de toepassing van asbest. Dit in verband met gezondheid- en milieu risico's. Daken worden in de loop der jaren aangetast door weer en wind.

Door Rob Stevens

Wethouder Patricia Hoytinck-Roubos: "Maar zoals de overheid daar tot nu toe mee omgaat gaat dat waarschijnlijk niet lukken. We hebben hier namelijk te maken met een enorme opgave. Zeker in Berkelland met een groot aantal agrarische bedrijven met grote aantallen vierkante meters van dit soort dakbedekking. We spreken daarom de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat aan op dit thema. Door als bestuurlijke vertegenwoordigers bij de commissie een beroep te doen op ondersteuning en onderschrijving van de door de ambassadeurs voorgestelde aanpak en aandachtspunten."
De daken waarover het gaat worden meer en meer een milieuprobleem om dat er inmiddels een eind komt aan hun technische levensduur. Het kabinet heeft daarom wettelijk verplicht deze daken te verwijderen en faciliteert daarom het saneren van daken met een subsidieregeling. De groep ambassadeurs is in 2015 geformeerd om tot een versnelde verwijdering van de asbestdaken te komen. Dat heeft geresulteerd in een programma om dakeigenaren bewust te maken van de saneringsopgave, de aanpak te vereenvoudigen, prioriteiten te stellen, de saneringskosten te verlagen met behoud van veiligheid voor werknemers en financiële hobbels weg te nemen. De staatssecretaris heeft haar ondersteuning uitgesproken voor deze aanpak.
Inmiddels wordt tien miljoen vierkante meter asbestdak per jaar gesaneerd. Provincies, gemeenten en marktpartijen werken aan pilots voor collectieve sanering, initiatieven uit de markt worden gedeeld en gemeenten worden ondersteund bij de ontwikkeling van hun rol in deze. Verder worden financieringsopties bestudeerd. In Limburg wordt een opleidingscentrum opgezet om voor de saneringswerkzaamheden meer gekwalificeerd personeel op te leiden. Er wordt bekeken hoe de sanering kan worden verbonden met verduurzaming. Het Rijk is nodig om samen de knelpunten op te lossen om deze opgave voor 2014 gedaan te krijgen. En dan niet net voor de deadline. Dan wordt de omvangrijke taakstelling bijna onhaalbaar. De ambassadeurs doen het rijk in de brief, gericht aan de vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat, het voorstel samen de handen ineen te slaan onder het motto: 'Samen versnellen en duurzaam!'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant