Henrik-Jan Langenbarg, Hermien Klein-Kranenbarg, Dini te Brinkhof, Tiny Zonnenberg, Dinie Geerligs en Hendrika Vruggink bakten vrijdag al enkele honderden 'kniepekers'. Foto: PR.
Henrik-Jan Langenbarg, Hermien Klein-Kranenbarg, Dini te Brinkhof, Tiny Zonnenberg, Dinie Geerligs en Hendrika Vruggink bakten vrijdag al enkele honderden 'kniepekers'. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose folkloredansers bakken honderden 'knieperkes'

Algemeen

RUURLO – Tijdens de Reurlse Winterdag zullen de Achterhookse Folkloredansers weer 'knieperkes' aan de man brengen. In aanloop naar de verkoop 'bakten' afgelopen vrijdag en ook komende vrijdag een aantal leden van de Ruurlose folklore vereniging in authentieke kleding bij Bakkerij Lievestro al een grote hoeveelheid 'knieperkes' om zondag zo aan de vraag van het publiek te kunnen voldoen. Ook zullen enkele leden zondag met authentieke wafelijzers in een open vuur deze oude Oost-Nederlandse folklore demonstreren.

Door Jan Hendriksen

Knieperkes zijn 'ijzerkoekjes', dunne wafels die met behulp van een speciaal wafelijzer gebakken worden en vervolgens opgerold. In de Achterhoek bestaat deze traditie al eeuwen. In vroegere tijden werden de wafels in december als platte wafels gegeten, symbool van het jaar dat zich had ontrold. Vanaf begin januari werden ze dan als rolletjes gepresenteerd. Deze knieperkes staan symbool voor het onbekende nieuwe jaar dat zich nog niet heeft ontvouwd en dat geheimen in zich bergt. Tegenwoordig worden op het Achterhoekse platteland de wafels eigenlijk alleen nog als rolletjes gegeten. Het knieperkes bakken beleeft de laatste jaren een renaissance omdat de koekjes zo lekker krokant en smakelijk zijn.


Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant