Ondanks de winterse omstandigheden stond de Agneta molen in de vreugdestand. Foto: Jan Hendriksen.
Ondanks de winterse omstandigheden stond de Agneta molen in de vreugdestand. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Wieken Ruurlose molen Agneta in vreugdestand

Algemeen

RUURLO – Het zal menig Ruurloër absoluut zijn ontgaan. Maar de wieken van de molen Agneta stonden vanaf vorige week donderdag tot en met zondag in de 'vreugdestand'. En daar was alle reden voor. Het ambacht van 'molenaar" is namelijk officieel verheven tot immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid op de Internationale UNESCO lijst Immaterieel Erfgoed. "En daar zijn we als vrijwillige molenaars van de molen Agneta ontzettend blij mee", zo laat Petra Welmerink namens de Stichting Vrienden van de molen Agneta weten.

Door Jan Hendriksen

Nederlandse molenaars reisden af naar Zuid-Korea om het nieuws in ontvangst te nemen. Het nieuws werd donderdag namelijk bekendgemaakt tijdens de vergadering van het Comité van het Unesco-verdrag in Zuid-Korea. "Een feit om heel trots op te zijn. Het molenaarschap is een prachtig ambacht dat door en door verweven is met Nederland", aldus Petra Welmerink. Het was voor het eerst dat Nederland een traditie voordroeg voor de Representatieve Lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid bij UNESCO. Hiervoor was door Het Gilde van Vrijwillige Molenaars (waarbij de Stichting Vrienden van de molen Agneta is aangesloten), Vereniging De Hollandsche Molen, Het Ambachtelijk Korenmolenaarsgilde en het Gild Fryske Mounders een nominatiedossier opgesteld inclusief bijbehorende foto's en film. Dit dossier werd in het voorjaar van 2016 ingediend bij UNESCO. Op deze lijst staan bijna vierhonderd verschillende elementen van Immaterieel Erfgoed ingeschreven, uit alle delen van de wereld. Het doel is het belang en de betekenis van Immaterieel Erfgoed te onderstrepen. De lijst maakt zichtbaar wat gemeenschappen, groepen en individuen belangrijk vinden. Petra Welmerink: "Door de erkenning als immaterieel erfgoed willen we het ambacht beschermen en behouden voor de toekomst. Dit betekent dat we onze vaardigheden en kennis om met een wind- of watermolen te kunnen draaien willen borgen en met ons hart en hoofd willen doorgeven aan volgende generaties." Het molenaarsambacht wordt door de erkenning figuurlijk in het zonnetje gezet. Het geeft de molenaars een steun in de rug voor het vele werk dat zij verrichten en verhoogt het bewustzijn dat een molen niet kan zonder molenaar. Ten slotte vestigt het de aandacht op de belangeloze inzet van al die talloze vrijwilligers die activiteiten ontplooien ten behoeve van dit bijzondere ambacht, dat zozeer met Nederland is verbonden. Het geeft ook hen erkenning.

Jonge mensen
Petra Welmerink hoopt met de erkenning dat ook jongere mensen zich aangetrokken voelen tot de molen Agneta om het molenaarsambacht in Ruurlo ook in de toekomst te laten bestaan. "Als stichting zijn we op zoek naar jonge mensen die dit vak ook als vrijwilliger bij onze molen willen gaan uitoefenen. Onze groep vergrijst namelijk. We hopen dat deze erkenning daar ons bij helpt." Stichting Vrienden van de molen 'Agneta' (opgericht in 2002) zet zich in om de molen in gebruik te houden en open te stellen voor het publiek. Elke zaterdag zijn deze vrienden op de molen te vinden waar ze allerlei kleine klusjes doen en natuurlijk de molen laten draaien. Meestal wordt er ook hout gezaagd, als het even kan op windkracht. Tevens organiseert de stichting speciale activiteiten op Molendag en Open Monumentendag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant