Decembermaand, feestmaand, maar hoe zijn deze tradities ontstaan?

Algemeen

RUURLO - Voor de decemberlezing heeft Old Reurle Thea Kroese uit Vroomshoop, uitgenodigd, zij is oud-presentatrice bij RTV Oost, oud-directrice van het Van Deinse Instituut en geeft lezingen over geschiedenis, volkskunde en religie. Ze weet veel van de oude Twentse keuken en heeft enkele kookboeken geschreven. Thea Kroese is ook bekend van haar verhalen in het Sallands-Twents dialect en van haar kennis van de oude Twentse en Sallandse gebruiken.

Aan de hand van vertellingen zal zij de luisteraars meenemen naar de wereld rond de zonnewende in december. Hoe weten wij al die verhalen/feiten? Dat komt omdat men de gewoonte had elkaar-zeker op de lange winteravonden- verhalen te vertellen. En die verhalen geven mensen een kijkje in de taal en cultuur van die winterperiode.
Bijvoorbeeld: waarom vieren we nieuwjaar op 1 januari, terwijl december eigenlijk onze tiende maand is ( decennium betekent tien en november-neuf is negen enz.)
Wat heeft het getal 13=ongeluksgetal te maken met de donkerste tijd van het jaar? Waarom rode kool eten met Kerst en Oud en Nieuw? Weet u wel dat het verzenden van Nieuwjaarskaarten veel te maken heeft met de Gijsbrecht van Amstel van Joost van den Vondel? Kent u de legende van Gregorius de 13de? Wat is trouwens een legende, een sage, een fabel, een sprookje of een mythe? Kerst-Weihnachten, Juul of joelfeest, wiehern, mirreweenterhoorn, de kerstboom, het zijn allemaal begrippen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Hoe? Dat vertel zij u.

De lezing wordt gehouden bij De Sprankel aan de Domineesteeg in Ruurlo. Aanvang 20.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant