College stelt raad voor dorpshuizen in kleine kernen onderhoudssubsidie te geven

Algemeen

BERKELLAND - Het college stelt de raad voor een eenmalige onderhoudssubsidie beschikbaar te stellen van 25.600 euro voor dorpshuis 't Haarhoes in Noordijk en 17.000 euro voor dorpshoes Gelster om achterstallig onderhoud weg te werken. Aan de Zunnekamp in Geesteren en 't Stieltjen in Haarlo is al eerder een incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud toegekend. Daarnaast wordt voorgesteld om alle zes de dorpshuizen in Geesteren, Haarlo, Beltrum, Gelselaar, Noordijk en Rietmolen een jaarlijkse subsidie voor onderhoud toe te kennen. In totaal gaat dit om 60.750 euro.

Wethouder Joke Pot: "Met deze subsidietoezegging willen wij de dorpshuizen duurzaam in stand houden, omdat ze van toegevoegde waarde zijn voor de betreffende kern. Dorpshuizen met een gymzaal krijgen meer subsidie omdat deze gymzalen meer onderhoudskosten met zich meebrengen.

Maatwerk
De noodzaak om als gemeente maatwerk te bieden is gelegen in het feit dat dorpshuizen de exploitatie sluitend krijgen, maar dat onvoldoende gereserveerd is en wordt voor onderhoud volgens de meerjarenonderhoudsplanning. Maatwerk is echt maatwerk, dus op het specifieke dorpshuis toegesneden. Van dorpshuizen wordt ook verlangd dat zij hun financiƫle steentje bijdragen aan onderhoud. In de subsidiebeschikking wordt opgenomen dat besturen ook daadwerkelijk het onderhoud volgens de meerjarenonderhoudsplanning uitvoeren.

Subsidie
Dorpshuis Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud Structurele subsidie
De Zunnekamp in Geesteren krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 93.600 euro (al besloten) en een structurele subsidie van 16.750 euro. 't Stieltjen in Haarlo krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 18.300 euro (al besloten) en een structurele subsidie van 13.000 euro. De Wanne in Beltrum krijgt een strructurele subsidie van 4.000 euro. Dorpshoes Gelster in Gelselaar krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 17.000 euro en een structurele subsidie van 2.500 euro. Dorpshuis 't Haarhoes in Noordijk krijgt een Incidentele subsidie voor achterstallig onderhoud van 25.600 euro en een structurele subsidie van 6.500 euro. Dorpsaccommodatie Rietmolen in Rietmolen krijgt een structurele subsidie van 18.000 euro.

Motie
Deze maatwerkoplossingen zijn een uitwerking van een eerder door de raad aangenomen motie 'maatwerk voorzieningen'.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant