Isa Wolsink (11) had als wens dat over vijftien jaar de 'plasticsoep' uit zee verdwenen is. Foto: Slim Opgewekt.
Isa Wolsink (11) had als wens dat over vijftien jaar de 'plasticsoep' uit zee verdwenen is. Foto: Slim Opgewekt. Foto: Jan Hendriksen

Kinderen doen wensen voor betere duurzaamheid

Algemeen

RUURLO ā€“ Tijdens de 'finale' van de duurzaamheid campagne 'Speur mee met Detective D' stopten afgelopen woensdagmorgen 320 leerlingen van de Kerst Zwartschool evenzoveel wensen in een tijdscapsule die met een mysterieuze mist voor vijftien jaar onder een van de tegels van het schoolplein werd begraven. Een van de opdrachten van de campagne was het maken van duurzame wensen. De kinderen dachten daarbij na over hoe de wereld er over vijftien jaar duurzamer uit zou moeten zien.

Door Jan Hendriksen

Drie van de kinderen mochten tijdens de afsluiting aan 'Detective D' laten weten welke wensen ze in de tijdscapsule hadden gedeponeerd. Isa Kamperman (10) had als wens dat je uit 'mensenpoep' gas kunt produceren waarop je je auto kunt laten rijden en de barbecue mee kunt 'opstoken'. Gijs van de Berg (10) wilde met 'luchtzuigers' in huis energie opwekken die je weer in je huis kunt gebruiken en Isa Wolsink (11) had als wens dat over vijftien jaar de 'plasticsoep' uit zee verdwenen is. Het waren uiteindelijk Tess Klein Selle (6) en Djohn Groot Jebbink (8) die samen met 'Detective D' de capsule onder het schoolplein mochten begraven. Welke wensen zij in de capsule hadden gestopt wisten beide leerlingen niet meer. Wethouder Joke Pot van de gemeente Berkelland, die bij de afsluiting aanwezig was, had als wens dat over vijftien jaar iedereen nog net zoveel van de mooie natuur in Ruurlo kan genieten als nu. Om de leerlingen bewust te maken van duurzame energie en ze mee te nemen in wat er op hun school gebeurt, startte de Kerst Zwartschool in oktober in samenwerking met Slim Opgewekt de campagne 'Speur mee met Detective D'. 'Detective D' vroeg de kinderen in een videobericht om hulp. Om optimaal te werken had het zonnesysteem van de capsule namelijk een update nodig, maar de code was door hondjes opgegeten. Door middel van diverse opdrachten konden kinderen de code ontdekken en leerden ze over duurzame energie. Dankzij 128 zonnepanelen die Slim Opgewekt op het dak van de school installeerde, wekt de school nu haar eigen zonnestroom op. Hoeveel de panelen samen opwekken zien kinderen elke dag op het energiescherm dat nu in school hangt. Aan het eind van het jaar krijgt de school ook een speciaal voor scholen ontwikkeld ledlichtsysteem, de Educube. Bij dit systeem veranderen leerkrachten in een handomdraai het licht in hun klas: van een wat blauwere stand waarbij kinderen zich gemakkelijker concentreren tot een stand waarbij het digiboard optimaal zichtbaar is. Zo bespaart de school niet alleen energie maar wordt het nieuwe licht ook slim ingezet.

Gerealiseerd
Locatiecoƶrdinator Willemien van Uhm van de Kerst Zwartschool liet weten dat de school graag wil bijdragen aan duurzaamheid. "Wij vinden het belangrijk kinderen bewust te maken van duurzaamheid en van het belang van duurzame energie. Samen met het bedrijf 'Slim opgewekt' zijn plannen gerealiseerd om door middel van 128 zonnepanelen op het dak van onze school voldoende stroom op te wekken om daarvan het hele jaar gebruik te kunnen maken. En om het begrip duurzaamheid begrijpelijk te maken voor kinderen, is een uniek monitoringscherm ontwikkeld. Op dit scherm, dat bij de hoofdingang in de school hangt, is dagelijks te zien hoeveel stroom er wordt opgewekt. Door dit te vertalen naar bijvoorbeeld het aantal uren dat men kan gamen of hoe lang het smartboard of een laptop kan worden gebruikt, krijgen kinderen een gevoel bij de opgewekte energie."
Annemarie van Rijsinge van Slim Opgewekt, die het project in de afgelopen weken op de Kerst Zwartschool begeleidde en vorige week met haar team het project afsloot, gaf aan dat de Kerst Zwartschool na de Sint Jorisschool in Borculo de tweede school in de gemeente Berkelland en binnen de stichting Openbaar Primair Onderwijs Noord Oost Achterhoek (OPONOA) is, die uit totaal zestien scholen bestaat, die met zonnepanelen haar stroom opwekt en energie bespaart dankzij een eigen dynamisch led-lichtsysteem. Namens het college van bestuur van OPONAO was voorzitter Jos Siemerink tijdens de feestelijke afsluiting van de campagne aanwezig die door de kinderen en het team van Slim Opgewekt besloten werd met een heuse polonaise.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant