Classic Labrador retriever Saartje van Peter Vorderman. Foto: Peter Vorderman.
Classic Labrador retriever Saartje van Peter Vorderman. Foto: Peter Vorderman.

Labrador Saartje doet mee aan NIMROD 2017

Algemeen

RUURLO - Saartje is een hele lieve traditionele (classic) zwarte Labrador retriever, die net zoals andere honden op een koude novemberavond graag in haar mand ligt. Maar wat maar weinig mensen weten, is dat zij met haar net zeven jaar momenteel een van de beste classic Labrador retrievers van Nederland is. Met nog geen drie jaar behaalde ze al het KNJV-A diploma, het enige doel destijds van baas en voorjager Peter Vorderman uit Ruurlo. Maar dat was omdat hij toen nog nooit gehoord had van MAP's, OWT's, PJP's, veldwedstrijden of van de NIMROD. Nu, na ruim 6,5 jaar hard werken, zijn Peter en Saartje gepokt en gemazeld in het jachthondenwerk en mogen ze op 13 november meedoen aan de prestigieuze NIMROD, de jaarlijkse meesterproef van de jachthondensport. Het wordt wel het kampioenschap voor de beste jachthond van Nederland genoemd. De naam NIMROD betekent rebel of groot jager.

Door Rob Weeber

Iedereen kent de Labrador retriever als een veelzijdige hond. Het is een fantastische gezinshond, maar ook zeer geschikt als blindengeleide-, drugs- of reddingshond. Wat misschien minder mensen weten, is dat het ook een uitstekende jachthond is. Hij komt weliswaar weinig voor op de bekende schilderijen van een slipjacht, maar zou er zeker niet op misstaan. Mits goed getraind natuurlijk en dat is waar het op aankomt. Saartje is de derde labrador van Peter Vorderman en is net zeven jaar geworden. "Saartje is een ontzettend lieve hond en tegelijkertijd een schooier eerste klas", knipoogt Peter. "Maar in het veld laat ze zich het wild niet van het brood eten. Ze is een geweldige praktijk jachthond, die ook tijdens wedstrijden het apporteren zeer goed beheerst. We zijn de laatste jaren uitgegroeid tot een hecht team en begrijpen elkaar steeds beter. Af en toe denkt mevrouw wel eens dat ze het beter weet dan de baas en soms is dat ook zo, eerlijk gezegd. Ik ben super trots op haar omdat we aan de NIMROD 2017 mogen meedoen, wel gekenmerkt als het nationale kampioenschap, het hoogst haalbare voor een jachthond in Nederland in deze discipline. Het is werkelijk topsport. Een hond mag maar één keer in zijn leven meedoen aan de NIMROD en de kwalificatiewedstrijden die eraan vooraf gaan, zijn zwaar. Tenminste twee A-diploma's op een Meervoudige Apporteerproef moeten zijn behaald, met zeer hoge punten."
De NIMROD wordt dit jaar gehouden op het rustieke Landgoed Kasteel Daelenbroeck in Roerdalen, Limburg. Van de circa 6.000 jachthondensportbeoefenaar in Nederland, mogen er slechts 18 deelnemen. Het zijn allemaal rashonden, zoals de Duitse Staande Langhaar, Grote Münsterlander, Golden Retriever en de Griffion Korthals. Bijzonder is dat er onder de 18 deelnemers maar liefst negen Labrador retrievers zijn. De winnaar van 2016 bovendien was ook een labrador. De wedstrijd wordt in een gesimuleerde jachtomgeving gehouden. Er klinken weliswaar schoten, maar het wild dat wordt gebruikt, is al dood. Het terrein is veelzijdig en bestaat uit bossen, heide, vennen, beekdalen en een snel stromende rivier. Tijdens de wedstrijden moeten de deelnemers, hond en voorjager, drie meervoudige, niet gestandaardiseerde zware apporteerproeven afleggen. De proeven komen in hoge mate overeen met de echte jachtpraktijk. Elke proef bevat wederom drie opdrachten (apporten). Belangrijk is dat de honden zich niet laten afleiden door 'ruis' om hen heen, zoals geweerschoten en barrières als water, riet, hekken en dicht struikgewas. Het gaat erom dat de hond goed op de commando's van de voorjager (fluitsignalen en armbewegingen) reageert, maar ook zelfstandig kan optreden. Ze moeten gericht zoeken naar geschoten wild en het ophalen, apporteren. Naast het behalen van het kampioenschap is er nog een felbegeerd diploma te verkrijgen, het zogenaamde AA-diploma. Hiervoor moeten alle negen apporten foutloos worden binnengebracht. De verwachting van Peter is dat dit slechts aan maximaal 4 of 5 honden voorbehouden is. De wedstrijden zijn goed te volgen voor de naar verwachting 3.000 toeschouwers.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant