Uit veiligheid werden de wegen regelmatig geborsteld. Foto: Jan Hendriksen.
Uit veiligheid werden de wegen regelmatig geborsteld. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Ook 'Enduro Cats' van start tijdens Ruurlose offroadrit

Algemeen

RUURLO – Door de regenval waren de terreinomstandigheden voor de 821 deelnemers aan de jaarlijkse Off-road rit van Motorclub Ruurlo zondag zwaar. Toch deden er zich geen noemenswaardige ongevallen voor, op een enkele sleutelbeenbreuk na.

Door Jan Hendriksen

Traditioneel stonden de auto's met aanhangers, de bedrijfsbussen en enkele omgebouwde touringcars, waarmee door de deelnemers de motoren naar Ruurlo waren vervoerd, weer in een keurige lange rij rondom de startlocatie bij restaurant De Duif langs de Groenloseweg geparkeerd. Met ruim achthonderd deelnemers was MC Ruurlo dik tevreden. "Dit is een perfect aantal. Zo houden we het allemaal beheersbaar", zo liet voorzitter Henk Bannink van Motorclub Ruurlo zondagmiddag iets voor twee uur weten toen de rijders voor hun laatste ronde van start gingen. Veiligheid staat hoog in het vaandel bij MC Ruurlo. Daarom waren zondag twee veegmachines continu in de weer om alle 'drek' van de wegen te vegen die de motoren van de landerijen hadden 'meegenomen'. Henk Bannink: "Er zijn vandaag bijna tachtig vrijwilligers in actie om alles in goede banen te leidden. Zo zijn er drie oversteken over de Groenloseweg waar verkeersregelaars de deelnemers telkens de weg laten oversteken." De lengte van de rit (tachtig procent onverhard) bedroeg ongeveer vijftig kilometer en voerde de deelnemers kris kras door bossen, maislanden, houtsingels en zandwegen in de buurtschappen 't Broek en De Bruil. Menige deelnemer reed het parcours drie tot vier maal. Ook was de crossbaan aan de Batsdijk die MC Ruurlo vorige week zondag voor de Kover Kross gebruikte in het parkoers opgenomen.

Voordat de deelnemers van start gingen werden de motoren aan een geluidmeting onderworpen. Motoren en quads met meer dan 94 decibel mochten van de officials van de Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging en MC Ruurlo niet van start gaan. Onder de deelnemers enkele Duitsers en enkele tientallen Nederlandse vrouwen die zich heel recent verenigd hebben in de Enduro Cats. De eerste stappen zijn door deze vrouwen gezet met de deelname aan laagdrempelige off-roadritten in Nederland, zoals die in Ruurlo. Een supportgroep die opgericht is door en voor offroad meiden vormt een experimenteel netwerk.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant