De vrijwilligers Gerrit Weijman (l) en Henk Weustenenk controleerden de fietsen van de kinderen. Foto: Jan Hendriksen.
De vrijwilligers Gerrit Weijman (l) en Henk Weustenenk controleerden de fietsen van de kinderen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Fietscontrole bij Ruurlose basisscholen

Algemeen

RUURLO – De Ruurlose vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland (VVN) Berkelland zijn blij dat men vorige week weer meer fietsen heeft mogen controleren dan vorig jaar tijdens de jaarlijkse fietscontrole op de vier Ruurlose basisscholen. Daar komt bij dat de kwaliteit van de getoonde fietsen beduidend beter was als in de afgelopen jaren.

Door Jan Hendriksen

"Je ziet dat de ouders/verzorgers aandacht besteden aan verlichting en zichtbaarheid op de fiets. Dit jaar viel het ons wel op dat er veel fietsen waren zonder batterijen in de lampen waardoor de lampen het dus niet deden. En wat tevens een zorgelijke ontwikkeling blijft is dat er nog al veel nieuwe 'goedkopere' internet fietsen bij zaten waarbij de reflectie in de wielen ontbreekt of waar gewoon witte verf op de wielen zitten die niet reflecteert. Deze moet dan worden ondervangen door twee reflectoren per wiel. Echter deze ontbreken of er zit er maar één in. Als ouders/verzorgers een fiets kopen dan moet men er meer op letten dat de zij-reflectie op of in de wielen zitten. Dit is bijna net zo belangrijk als verlichting. Zien is ook gezien worden", aldus Peter Gort van VVN Berkelland. Het doel van de fietscontrole is om de kinderen bewust te maken dat het rijden op een goede fiets de veiligheid vergroot en om de staat van onderhoud waarin de fietsen zich bevinden te verhogen. Vorige week werden in totaal 425 fietsen van de leerlingen uit de groepen drie tot en met acht van de Kerst Zwart-, Willibrord, WonderWijs en De Driesprong aan een inspectie onderworpen door de Ruurlose vrijwilligers Gerrit Weijman, Henk Weustenenk, Peter Steinbach, Albert Oolhorst, Pim Nobel en Peter Gort van VVN Berkelland en Arno van Zaanen van de Fietsersbond Berkelland. In totaal werden 74 fietsen afgekeurd waarvan 32 met verlichtingsproblemen (Willibrord 15 afkeuringen, Kerst Zwart 27 afkeuringen, De Driesprong een afkeuring en WonderWijs 31 afkeuringen). Dit jaar werden voor het eerst de fietsen van de kinderen uit de groepen een en twee niet gecontroleerd op verlichting (koplamp, achterlicht, dynamo en bedrading) en de reflectoren, trappers, zadel, ketting, voor- en achterbanden, spaken, remmen, remblokjes, stuur, bel en handvatten. Peter Gort: "Veel van deze fietsen voldoen sowieso vaak niet aan de veiligheidseisen omdat ze niet standaard met verlichting en reflectoren zijn uitgevoerd."
Alle kinderen waarvan de fiets werd goedgekeurd ontvingen van VVN Berkelland een 'Oké sticker' die op de fiets kon worden geplakt. Kleine mankementen aan de remmen, verlichting en dynamo werden ter plekke op de verschillende schoolpleinen door Mark Fokkink van Mark Fokkink Tweewielers Ruurlo gerepareerd. De fietsen van de kinderen die afgekeurd werden kunnen woensdag 1 november tussen 14.00 tot 15.00 uur bij het voormalige pand van Politie Ruurlo aan de Smidse 7 ter herkeuring aangeboden worden. Daar hoeven Sjoerd Ruesink (11) uit groep acht en Vera Wesselink (8) uit groep vier van de Kerst Zwartschool niet naar toe. Hun fietsen waren tip top in orde. En dat leverde een opgestoken duim van de controleurs van VVN Berkelland op.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant