Jan en Ciska Wiegerinck samen met burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Foto: PR.
Jan en Ciska Wiegerinck samen met burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Warme liefdesband na eerste ontmoeting op 'Kolde Markt'

Algemeen

Jan en Ciska Wiegerinck zestig jaar getrouwd

Door Jan Hendriksen

RUURLO – De allereerste kennismaking vond plaats op de 'Kolde Markt' in Ruurlo. Maar zo 'koud' was die eerste ontmoeting begin november 1955 niet. Integendeel. Er ontstond na die ontmoeting een 'warme' liefdesband tussen beiden die inmiddels zestig jaar stand heeft gehouden. Jan Wiegerinck (83) en Ciska Wiegerinck – Groot Zevert (82) waren donderdag 19 oktober 'wettelijk' zestig jaar getrouwd. En dat werd in kleine familiekring gevierd. Volgend voorjaar wordt het diamanten huwelijksfeest met andere familieleden en met kennissen, vrienden en buren 'officieel' gevierd. Voor de 'kerk' trouwden Jan en Ciska in de Sint Willibrorduskerk namelijk in mei 1958.

De talrijke kleurrijke boeketten staan keurig uitgestald in de woonkamer. Ook het boeket dat burgemeester Joost van Oostrum donderdag namens de gemeente Berkelland had meegebracht heeft een mooie plek in de sfeervol ingerichte woonkamer gekregen evenals de tientallen felicitatiekaarten en de schriftelijke felicitaties namens Zijn Majesteit de Koning en Hare Majesteit de Koningin en namens de Commissaris van de Koning van de provincie Gelderland. Jan en Ciska Wiegerinck zijn er maar wat trots op. We komen ze nog regelmatig tegen in Ruurlo: al wandelend, fietsend of op sportcomplex 't Rikkelder van voetbalvereniging Ruurlo waar Jan Wiegerinck actief als vrijwilliger tot een van de twee 'onderhoudsploegen' behoort. Ciska is actief lid van de Historische Vereniging Old Reurle en 'werkt' nog regelmatig in de tuin. Beiden zijn geboren en getogen Ruurloërs. Jan werd op boerderij/smederij 'De 'Pals' geboren en wordt door de oudere Ruurloërs dan ook steevast als 'Jan van de Pals' aangesproken. Ciska's geboortewieg stond bij Café Mentink in 't Ruurlose Broek. Na de oorlogsjaren volgde Jan de opleiding tot automonteur in Winterswijk. Ciska specialiseerde na de huishoudschool in Groenlo en werd coupeuse en was tot haar trouwen werkzaam bij de familie Teunissen in Ruurlo. "Nadat onze twee kinderen waren geboren ben ik weer aan het werk gegaan en heb tot voor twee jaar geleden voor Teunissen Mode nog thuiswerk gedaan", zo vertelt Ciska. Jan was nadat hij het vak van automonteur naast zich had neergelegd maar liefst dertig jaar autoverkoper van BMW's in Groenlo.

Verenigingsleven
Het verenigingsleven loopt als een rode draad door het leven van Jan en Ciska. Wat Jan betreft is het voetbal wat de klok slaat. Maar ook was hij mede oprichter van Tennisvereniging Ruurlo waar Jan nog regelmatig een balletje slaat. Ciska speelde tot enkele jaren geleden nog tennis. Even terug naar het voetbal. De 'loopbaan' van Jan is lang en indrukwekkend bij VV Ruurlo. Hij behoort dan ook tot het keurkorps van 'Leden van Verdienste'. En ook kreeg hij voor zijn lange indrukwekkende periode bij VV Ruurlo de 'Zilveren Hazewindhond' van de voormalige gemeente Ruurlo uitgereikt. Tot op hoge leeftijd speelde Jan nog verdienstelijk voetbal. In de jaren zestig van de vorige eeuw in het eerste elftal. Later in een van de lagere elftallen waarvan hij jarenlang seniorentrainer was, organiseerde met Ciska tientallen jaren de maandelijkse kaartavonden en was ook nog jeugdtrainer. Tijdens zijn zeventigste verjaardag werd hem een ere wedstrijd aangeboden. "Ik werd in een BMW het hoofdveld opgereden en mijn kleinzoon Stan heeft toen mee gevoetbald. Dat was een prachtig en emotioneel moment", zo zegt Jan als de foto's van die wedstrijd op tafel komen en hij een brok in zijn keel weg slikt. Ciska's verenigings- en vrijwilligerswerk lag naast die bij het voetbal ook op andere vlakken. "Ik ben onder meer jarenlang lid geweest van de Katholieke Vrouwen Vereniging (KVV), was vrijwilliger bij de Eier- en Paasmarkt Reurei, Pax Kinderhulp Borculo en Tennisvereniging Ruurlo." Het diamanten echtpaar heeft twee kinderen en vier kleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant