Anneke Dooms en Rudy Schunselaar laten de krassen zien die aan onder meer de mascotte van de Ruurlose doolhof is toegebracht. Foto: Jan Hendriksen.
Anneke Dooms en Rudy Schunselaar laten de krassen zien die aan onder meer de mascotte van de Ruurlose doolhof is toegebracht. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

Beschilderingen kunsttunnel bekrast

Algemeen

'Wie doet nu zo iets. Het is van de gekke'

Door Jan Hendriksen

RUURLO – De frustratie is groot. "Wie doet nu zo iets. Het is van de gekke. De schade loopt in de duizenden euro's. Tientallen mensen hebben twee jaar geleden hun vrije tijd in dit project gestoken. Kinderen hebben aan het project onder het motto 'Van een saaie naar een fraaie tunnel' meegewerkt. En nu dit."

Rudy Schunselaar van de Projectgroep Kunsttunnel Ruurlo is zwaar teleurgesteld. Vorige week kwam hij samen met Anneke en Co Dooms van de projectgroep tot ontdekking dat verschillende beschilderingen in de fiets- en wandeltunnel nabij de Borculoseweg-Rondweg Oost beschadigd zijn. Zichtbaar is er met een scherp voorwerp (voorwerpen) op het schilderwerk ingekerfd. Mogelijk met een mes. De ondergrond (beton) is hier en daar weer zichtbaar. Bovendien zijn bij de zitbank afrasteringspaaltjes afgebroken en zijn ook beschadigen aan de afvalcontainer, het infobord en de lantaarnpaal toegebracht. Er is inmiddels van de beschadigingen en vernielingen aangifte gedaan bij de politie. Ter verduidelijking: de Projectgroep Kunsttunnel Ruurlo heeft na het realiseren van de uitvoering het onderhoud van de tunnel op zich genomen. "Na een periodieke inspectiebeurt troffen we de beschadigingen en vernielingen aan", zo verklaart Schunselaar.

Anti-graffitilaag
m vandalisme zoals graffiti te voorkomen is er een anti-graffitilaag op de wanden van de tunnel aangebracht. Schunselaar: "En deze voorzorg maatregel werkt goed ten aanzien van verontreinigen maar nekt nu ons bij deze vernieling. Door het bij te werken met verf kunnen we de schade nu niet herstellen. Dat hecht namelijk niet goed. De beschadigde plekken vergt nu een grondige aanpak zoals; aanstralen en of opschuren, een nieuw onderlaag aanbrengen en dan opnieuw schilderen en weer een nieuwe anti-graffitilaag aanbrengen. En dat kunnen we in verband met de weersomstandigheden pas volgend voorjaar uitvoeren."

Kleurrijk
Wat eind 2013 begon met een idee van Anneke Dooms was in oktober 2015 werkelijkheid geworden: de grauwe, saaie tunnel voor fietsers en voetgangers bij de Borculoseweg – Rondweg Oost was getransformeerd tot een fraaie kleurrijke tunnel. De muren van de fiets- en voettunnel zijn aan weerszijden over een lengte van 140 meter beschilderd over een oppervlakte van vijfhonderd meter vierkante meter. De Projectgroep Kunsttunnel Ruurlo had als doel de wanden van de tunnel te beschilderen met afbeeldingen die Ruurlo en omgeving symboliseren. Het passeren van de tunnel, zo wilde de projectgroep, moest een reis door Ruurlo en omgeving worden. En dat werd het ook. Een project door, voor en met inwoners van Ruurlo met onder meer toeristische afbeeldingen zoals het doolhof, de molen Agneta, de
Kroezeboom, kasteel Huize Ruurlo, de Bruilse Boekenboom, de midwinterhoornblazers, het zwembad, kabouterpad evenals het Rijkenbargse bos met de Zevensprong en het agrarische landschap van Ruurlo.

Steun
Ongeveer 85 personen hebben er een of meerdere dagdelen en meer dan honderd schoolkinderen hebben de schilderingen op de wanden aangebracht. Van Ruurlose verenigingen werkten de Reurlse Midwinterhoarnsblaozers, Historische
Vereniging Old Reurle, Vrienden van de molen Agnetha en het meidenkoor @Seven aan het project mee. De gemeente Berkelland heeft bij de tunnel een nieuwe picknick plek ingericht en met steun van de Stichting Toeristische Activiteiten Ruurlo en de Vereniging Vrienden van de Molen Agnetha werd er een informatiebord geplaatst.

Informatie
Mogelijke informatie over deze vernielingen kan worden gemeld via
de website: www.kunsttunnelruurlo.nl.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant