Burgemeester Joost van Oostrum  met het briljanten paar. Foto: Rob Weeber
Burgemeester Joost van Oostrum  met het briljanten paar. Foto: Rob Weeber

Bloemen voor briljanten bruidspaar Böke-Klomps

Algemeen

BORCULO - Ab Böke (1925) en Riek Klomps (1930) waren zondag 15 oktober 65 jaar getrouwd. Het echtpaar trof elkaar voor het eerst in Deventer, waar Riek geboren is. Ab deed daar dienst als wachtmeester bij de lichte luchtdoelartillerie. Bij de ijssalon van Talamini in Deventer was het raak en het werd zeker geen koude bedoeling.

Door Rob Weeber

Op 24 april 1948 verloofden ze zich en zochten een huis in Amsterdam, waar Ab geboren was. Maar de woningnood na de oorlog was hoog. De ondertrouw werd met een jaar verlengd, want ze vonden binnen een jaar geen huis en konden dus nog steeds niet officieel in het huwelijk treden. Dat gebeurde uiteindelijk in 1952. Ab was onderwijzer en had een aanstelling in Hasselt gekregen, waar tevens een woning klaar was voor hen. Dus trokken ze weg uit Amsterdam. Na drie jaar verhuisde het echtpaar naar Heiken in Drenthe, waar Ab hoofd van de school werd.
Riek echter wilde dichter bij haar familie gaan wonen en na drie jaar Drenthe vertrokken ze verder naar het Oosten en kwamen in 1960 in Gelselaar terecht. Daar werd Ab schoolhoofd van de Juliana van Stolbergschool. Hij zou daar tot aan zijn pensioen blijven. Saillant detail is dat zijn eerste aanstelling in Amsterdam ook aan een Juliana van Stolbergschool was. Zeker in de beginjaren was Gelselaar nog een echt boerendorp. Als je volgens Riek de was buiten hing en je had de pech dat een varkensboer de schuurdeur openzette, dan was de was vergeven van de stank. Na vijftig jaar Gelselaar verhuisde het echtpaar tenslotte naar Borculo.
Aan hobby's heeft het nooit ontbroken. Ab deed aan filatelie, had een smalspoor modeltreinbaan, zong in het koor en was 25 jaar de vaste kerkorganist in Gelselaar. Hij leest en puzzelt nog steeds. Riek zingt nog in een koor en is lid van de Hervormde Vrouwengroep. Ze heeft tot haar 65e gevolleybald. Het wonen in het Oosten is volgens Ab fantastisch. Hij had alleen in het begin wat moeite met het 'jaja', wat eigenlijk 'nee' betekent. Het echtpaar heeft drie kinderen, 6 kleinkinderen en zeven achterkleinkinderen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant