Een van de talloze hindernissen die de deelnemers aan de survival tegenkwamen. Foto: Jan Hendriksen.
Een van de talloze hindernissen die de deelnemers aan de survival tegenkwamen. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

'Opa Jan lijkt al slingerend wel op een aap'

Algemeen

RUURLO – Al slingerend springt de 63-jarige Jan Plekkenpol met grote souplesse in het net van de reuzenzwaai hindernis aan de Hengelosweg. "Opa Jan lijkt wel op een aap", zo roept zijn zoon Erwin die vanaf de 'zijlijn' toekijkt. Maar wat wil je ook als je jaren geleden actief aan de survival sport hebt deelgenomen. "Dat verleer je niet." Samen met zijn dochter Eva Plekkenpol (37) en zijn drie kleinkinderen Jurre (11), Zeb (9) en Lenn (7) Plekkenpol uit Ruurlo neemt Plekkenpol sr. uit Hengelo (G) op deze zonovergoten herfst zondagmorgen deel aan de achttiende editie van de Ruurlose recreatieve survival. De drie generaties beleven zichtbaar plezier aan het sportieve evenement. En dat is nu precies wat de organiserende Zwem- en waterpolovereniging Schuurman BZC voor ogen heeft. Een laagdrempelig sportevenement voor het gehele gezin. En zie de 'Plekkenpolletjes' zijn daar het perfecte voorbeeld van.

Door Jan Hendriksen

Ruim zeshonderd deelnemers, waarvan het gros kinderen, namen afgelopen zondag onder perfecte weersomstandigheden deel aan de achttiende editie van de recreatieve survival. In groepjes van zes tot maximaal veertien deelnemers ging men om de drie minuten vanaf zwem- en recreatiepark De Meene van start. Het ruim zes kilometer lange parcours was vanaf De Meene uitgezet in de bossen van Staatsbosbeheer rondom het Ruurlose zwem- en recreatiepark. Ook Handboogschietvereniging De Veldhoek, Oranjevereniging Ruurlo en Survivalgroep Jan in 't Touw uit Zelhem verleenden hun medewerking evenals Klimbos Achterhoek. Op het laatste moment zag Scouting Ruurlo van de ondersteunende deelname af omdat men onvoldoende vrijwilligers voorhanden had om een tweetal 'bruggen' met balken en touwen over de Baakse Beek te realiseren. "Het was te kort dag om dit gemis op te vangen", zo verklaarde Corien Geverink van de organiserende zwem- en waterpolovereniging Schuurman BZC. Daardoor ontstond er een wat langer loopparcours tussen de hindernissen aan de Vordense- en Hengeloseweg. Overal op het parcours was begeleiding aanwezig om zo nodig aanwijzingen te geven of assistentie te verlenen zodat de hindernissen ook voor de allerjongsten haalbaar waren.

Handboogschietvereniging Veldhoek was met vier begeleiders bij De Heikamp aanwezig om de deelnemers bij dit onderdeel te ondersteunen. Ging de eerste pijl van de achtjarige Luuk Kreeftenberg uit Ruurlo nog het bos in, De tweede raakte al het blazoen. Samen met 'opa' Dick Kreeftenberg (64) klauterde Luuk vervolgens in een van de touwhindernissen. "Papa moest vanmorgen voetballen. Daarom is opa mee", zo verklaarde Luuk.

Nauwlettend
In tussen hielden de verkeersregelaars Jan Nijenhuis, Henk Haakmeester en Henny Thijssen, die onder auspiciën van Oranjevereniging Ruurlo medewerking verleenden aan de survival, nauwlettend het verkeer op de Hengeloseweg in de peiling toen de deelnemers de weg moeten oversteken voor de volgende hindernissen. Dat zelfde gold voor de verkeersregelaars die de oversteek aan de Vordenseweg regelden. Keurig en veilig werden Luuk (11) en Marise (10) Klein Bluemink uit Ruurlo samen met hun neefje Wout te Riet (10) uit Bornerbroek de provinciale weg overgezet. Het drietal ging onder leiding van moeder en tante Esther Krooshoop op naar de laatste hindernissen. Op het zwem- en recreatiebad De Meene wachtte de laatste hindernissen. En eenmaal over de finish kreeg het drietal een mooi certificaat overhandigd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant