Burgemeester Joost van Oostrum kwam met een groot boeket bloemen Henk en Alie Weenk feliciteren. Foto: PR.
Burgemeester Joost van Oostrum kwam met een groot boeket bloemen Henk en Alie Weenk feliciteren. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Henk en Ali Weenk briljanten huwelijk

Algemeen

RUURLO - Het komt zelden voor: een briljanten huwelijk. Maar vorige week ging burgemeester Joost van Oostrum van de gemeente Berkelland op bezoek bij Henk en Ali Weenk in de Ruurlose buurtschap De Bruil. Henk en Ali waren woensdag 4 oktober namelijk 65 jaar getrouwd.

Door Jan Hendriksen

Een mooi boeket bloemen van de gemeente Berkelland en talloze andere felicitaties, zoals schriftelijke van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima en die van de Commissaris van de Koning van Gelderland mochten Henk Weenk (87) en Ali Weenk-Jolink (85) in ontvangst nemen en sieren nu nog hun woonkamer.
Vrijdag 1 september namen Henk en Ali al een voorschot op hun briljanten huwelijksdag. Ali vierde op die dag namelijk haar 85e verjaardag. Natuurlijk was 'hun' vereniging, de folkloristische dansgroep Wi'j eren 't Olde uit Zelhem, aanwezig om het feest samen met familie, vrienden en buren mee te vieren. Folklore loopt als een rode draad door het leven van Henk en Ali. Henk was bijna zestig jaar één van de muzikanten van Wi'j eren 't Olde en Ali ruim vijftig jaar een van de danseressen van de groep. Samen zijn ze nog met hart en ziel verbonden met de dansgroep. Nooit stond iets hen in de weg om naar de oefenavonden en de optredens te komen of om te helpen bij de talloze activiteiten. Ali wordt ook wel de 'moeder' van de dansgroep genoemd. "Maar we zijn momenteel geen 'werkende leden' meer. Dat laat onze gezondheid niet meer toe", zo vertelt Ali. Met de dansgroep bezochten ze grotendeels alle landen van Europa. Normaliter verzorgt Wi'j eren 't Olde bij feestelijke gelegenheden zoals die Ali en Henk vierden een serenade in de vorm van een aantal dansen. Maar omdat de dansgroep bij Ali en Henk 'hoog in het vaandel' staat was er een vaandelhulde
Henk Weenk, beter bekend als 'Henk van de Bonenpotter' is een geboren en getogen Ruurloër. Ali's wieg stond in het naburige Hengelo. Het paar leerde elkaar in 1949 kennen op Hemelvaartsdag tijdens een dansavond bij café De Ploeg tijdens de Zelhemse Paardendagen. "We hadden niets met paarden. Maar uitgaansgelegenheden waren er destijds niet veel. Ik was met een aantal 'Reurlse' vrienden op de dansavond en Ali met een aantal 'Hengelse' vriendinnen. De eerste ontmoeting kreeg snel een vervolg. Drie jaar later stapten we in het huwelijksbootje", zo zegt Henk. Ze woonden enkele jaren in Hengelo (G) waar hun vier kinderen werden geboren. In 1966 ging men op het ouderlijk huis van Henk in Ruurlo wonen. In die periode maakte Henk naast zijn dagelijkse werkzaamheden als meubelspuiter als amateur 'beroepsmatig' muziek. Veertig jaar lang trok hij met het orkest 'Favorita's', waarin ook zijn vader speelde, door heel de regio. Henk: "We waren de tegenhanger van The Moodchers. Gouden tijden waren het. Ooit speelden we in de maand mei op 28 avonden. Hoe we het hebben gedaan. Ik weet het niet. Diep in de nacht kwamen we telkens weer thuis." Ali stond dan altijd voor Henk klaar. Ali: "Ik zorgde dat hij zo van zijn werk door kon naar de 'muziek'. Het was een drukke maar gezellige periode uit ons leven." Henk en Alie hebben naast hun vier kinderen met 'aanhang' elf kleinkinderen. En ons eerste achterkleinkind is op komst", zo zegt Ali met enige trots tot slot.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant