De voormalige Sint Willibrordusschool. Foto: Jan Hendriksen.
De voormalige Sint Willibrordusschool. Foto: Jan Hendriksen. Foto: Jan Hendriksen

KunstKring Ruurlo heeft grote belangstelling voor Willibrordusschool

Algemeen

RUURLO – In de structuurvisie wonen van de gemeente Berkelland staat dat de voormalige Sint Willibrordusschool aan de Stationsstraat plaats kan of moet maken voor drie woningen. Voor dit schoolgebouw heeft de KunstKring Ruurlo echter grote belangstelling.

Door Jan Hendriksen

KunstKring Ruurlo wil in de voormalige Sint Willibrordusschool een cultureel kunstzinnig ontmoetingscentrum realiseren voor concerten, cursussen, lezingen en exposities. Het moet ook ruimte bieden aan ouderen om er creatief bezig te zijn. Uit onderzoeken is gebleken dat deze activiteiten eenzaamheid bestrijdt, sociale integratie bevordert en maatschappelijke participatie oplevert. "Werken met kunst en cultuur draagt bij aan de preventie van zorg. Ook aan kinderen en jeugd willen wij aantrekkelijke activiteiten aanbieden. In de Willibrordusschool is veel meer mogelijk dan in de beperkte ruimte die we nu hebben in het Kulturhus", aldus voorzitter Barbara Bodegom van KunstKring Ruurlo.

In april van dit jaar heeft KunstKring Ruurlo een ambitieus plan gemaakt voor de herbestemming van de Willibrordusschool. Dat plan viel echter erg duur uit. Momenteel is KunstKring Ruurlo bezig met een renovatieplan dat vele malen goedkoper is dan het vorige. Barbara Bodegom: "Samen met de gemeente Berkelland kunnen wij nog steeds bij de provincie aankloppen voor de subsidieregeling Steengoed die voor een dergelijk plan 500.000 euro beschikbaar stelt. 200.000 euro voor het gebouw en 300.000 voor euro het gebied eromheen. Gezien het feit dat de gemeente Berkelland in haar Structuurvisie van 26 oktober 2010 schreef de Stationsstraat een facelift te willen geven past dit plan prima in die context. Het zou zelfs voor een kapitaalkrachtige gemeente als Berkelland, aantrekkelijk moeten zijn om 500.000 euro te verwerven via deze subsidieregeling. De school biedt voor de gemeente, haar inwoners en de KunstKring vele kansen op het gebied van participatie, verbinding, innovatie en samenwerking tussen diverse organisaties."

Het schoolgebouw is momenteel geen monument maar is volgens een beleidsmedewerker van de ODA zeker monument waardig. "En wat ons betreft kan het beschouwd worden als cultureel erfgoed. Doodzonde om het af te breken. Met ons plan blijft het karakteristieke gebouw behouden voor Ruurlo en blijft het voor publiek toegankelijk. De KunstKring wil zich hier graag voor inzetten en alles doen om het leven in Ruurlo aantrekkelijk(er) te maken. Al onze activiteiten en plannen kunnen wij in de voormalige school verwezenlijken", zo verklaart Bodegom. Gezien het feit dat er voor woningbouw op deze locatie geen belangstelling is, maar des te meer voor de locaties, waar volgens de Structuurvisie Wonen reeds geplande woningen ingeleverd moeten worden, verzoekt KunstKring Ruurlo om de bestemming van de Willibrordusschool voorlopig ongewijzigd te laten en hen zo doende de gelegenheid te geven om een aangepast plan aan te bieden.

Barbara Bodegom geeft aan: "Daar hebben we in elk geval een kleine wijziging van de structuurvisie wonen voor nodig. Gun ons die kans en als alles uitkomt zoals wij het in onze gedachten hebben dan zou de gemeente Berkelland wel eens heel blij kunnen worden van het culturele centrum dat er dan in de Stationsstraat staat te pronken. Gemeenten staan voor de uitdaging om de cultuurparticipatie onder ouderen te stimuleren en met de beleidsterreinen cultuur, zorg en welzijn te verbinden. KunstKring Ruurlo wil zich daar graag voor inzetten. Maar daar hebben wij wel een passend onderkomen voor nodig. En heel belangrijk: een onderkomen dat wij energie neutraal in gebruik willen nemen."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant