Hans Vogels en Wim Masman bekijken het onbekende servies Gobana. Foto: PR
Hans Vogels en Wim Masman bekijken het onbekende servies Gobana. Foto: PR

MAG museum schenkt servies aan Museum GoudA.

Algemeen

RUURLO - In de collectie van het MAG museum in Ruurlo bevond zich een vreemde eend in de bijt. MAG staat voor Maastrichts Aardewerk en Glas en daar hoort een servies van Plateelfabriek Zuid Holland uit Gouda natuurlijk niet bij. Dit servies, genaamd Gobana, stond al een tijdje in het depot van het MAG museum. Toen de eigenaren van het MAG museum enige weken geleden het Museum GoudA bezochten en in het depot van dat museum op zoek gingen naar het servies Gobana was dat niet te vinden.

Tijdens een gesprek met de conservator van Museum GoudA, de heer Hans Vogels, bleek dat hij Gobana niet kende. Eigenlijk heel vreemd, want het museum beschikt over een zeer uitgebreide collectie van Plateelfabriek Zuid Holland. Hij was dan ook erg benieuwd naar dit servies en blij verrast toen hij hoorde dat het MAG museum dit servies wilde schenken aan Museum GoudA.
Afgelopen week brachten Jeannette en Wim Masman een bezoek aan Gouda en hebben hierbij het servies overhandigd aan Hans Vogels. Hij beloofde hen op de hoogte te houden van de resultaten van de speurtocht naar de geschiedenis van dit servies. Hans Vogels was erg benieuwd of te achterhalen zou zijn wie de ontwerper van dit servies was. Hij dacht direct aan Leen Muller, een bekende kunstenaar die veel ontwerpen voor de Plateelfabriek Zuid Holland gemaakt heeft.
Het MAG museum gaat overigens uitbreiden. Het aantal vitrines gaat van 24 naar 30. Deze uitbreiding is mogelijk omdat het museum gaat stoppen met exposities van regionale kunstenaars. De ruimte die hierdoor vrijkomt maakt het mogelijk om de zes nieuw vitrines te plaatsen. Ook is er nu ruimte om aandacht te schenken aan de vele herdenkingswandborden die Willem Jacob Rozendaal heeft ontworpen in de dertiger jaren. Vanaf 7 oktober te zien in het MAG museum in Ruurlo. www.hetmagmuseum.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant