De burgemeester opent de baan officieel. Daarna gaat hij zelf op de pedalen. Foto: Jan Hendriksen
De burgemeester opent de baan officieel. Daarna gaat hij zelf op de pedalen. Foto: Jan Hendriksen

Ruurlose jeugd geniet volop van nieuwe fietscrossbaan

Algemeen

RUURLO – Door de jeugd wordt al ruim een jaar gebruik gemaakt van de prachtige en uitdagende fietscrossbaan. Maar officieel was de baan op de hoek van de Enkheerdlaan en de Nieuwe Weg nog niet in gebruik genomen. Maar zaterdag was het zover. Mede door de regen kwamen er maar een handje vol mensen naar de opening. Maar de pret was er niet minder om.

Door Jan Hendriksen

Het heeft even geduurd voordat écht alles gereed was met als laatste de plaatsing van de toegangsborden met de gedragsregels en reclame-uitingen van de sponsoren. Maar ook om alles rondom de baan mooi in het groen te krijgen was even tijd nodig gehad. Maar zaterdagmiddag was het in de stromende regen dan eindelijk zover en lag de nieuwe fietscrossbaan ondanks de regen er tip top bij. De Ruurloërs Wilfred van Westerhuis (44) en Stephan Braakhekke (46) konden vol trots de baan officieel laten openen door burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland. Sinds ruim een jaar kunnen de fietscrossers van Ruurlo en omgeving terecht aan de Enkeerdlaan om daar hun rondje te maken op een 140 meter lange uitdagende fietscrossbaan. Het was middels een Facebook bericht van Van Westerhuis dat begin vorig jaar de eerste aanzet werd gegeven voor de aanleg van de baan gelegen naast sportpark 't Rikkelder. Op het bericht reageerde burgemeester Joost van Oostrum van Berkelland als een van de eersten. "Als fanatiek fietser sprak me dit initiatief wel aan.", zo liet de burgemeester zaterdagmiddag weten." Aan de keukentafel bij Van Westerhuis werden de eerste schetsen van de baan ingetekend. En zie nu het resultaat. Een prachtige uitdagende baan dankzij de medewerking van de gemeente Berkelland die de grond beschikbaar stelde en de talloze sponsoren. Met het doorknippen van een lint werd de baan door Van Oostrum officieel geopend. En natuurlijk stapte de sportieve burgemeester ook op een crossfiets. "Als snelste burgemeester van Nederland in 2007, 2008, 2011, 2012, 2013 en 2014 heb ik bijna alle fietsdisciplines beoefend. Maar fietscross behoort daar nog niet bij", zo liet Van Oostrum weten.

Olympisch
Fietscross is een sport die eind jaren zestig opkwam in de Verenigde Staten. Begin jaren tachtig werd de sport door Nederlanders in Europa geïntroduceerd. Na een periode van populariteit volgde een periode van weinig aandacht. Inmiddels zijn de BMX-fietsjes weer terug in het straatbeeld en populair bij vooral (stoere) jongens. Niet voor niets is het sinds 2008 toegevoegd aan de Olympische Spelen agenda.

Ook Ruurlo kende in de jaren tachtig een actieve fietscrossclub met een eigen accommodatie op de hoek van de Wildenborchseweg en de Herkampweg hadden: The Joyriders waarvan Wilfred van Westerhuis actief lid was. Maar eind jaren tachtig werd die opgeheven. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Van Westerhuis nam samen met zijn plaatsgenoot Stephan Braakhekke dan ook het initiatief en zie nu het resultaat. Een aantal Ruurlose kinderen is actief lid van fietscrossclubs in de regio zoals onder meer van de Fiets Cross Club Lichtenvoorde (FCCL). Een van hen is de dertienjarige Jorn Kornegoor. Hij is dan ook regelmatig op de baan in Ruurlo te vinden. "Vooral in de afgelopen zomerperiode was ik hier veel. Het is een prachtige baan waarbij je je techniek goed kunt oefenen. Er zijn namelijk prachtige combinaties van spring bulten", zo liet Jorn zaterdagmiddag weten nadat hij weer een rondje op zijn crossfiets had gereden en zijn crosskleding door de regen vol onder het opspattende zand zat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant