Leden van buurtvereniging Dijkhoek halen zwerfafval op. Foto: Susanne ten Have
Leden van buurtvereniging Dijkhoek halen zwerfafval op. Foto: Susanne ten Have

Dijkhoek maakt samen de buurtschap schoon op Burendag

Algemeen

BORCULO - In buurtschap Dijkhoek doen ze niet aan standaard buurtfeestjes. Dit jaar besloten een aantal fanatiekelingen uit buurt om tijdens Nationale Burendag de wegen af te struinen naar rondslingerend afval.

Door Susanne ten Have

Aan het eind van de ochtend staat een clubje buurtbewoners op het terrein van het Galgenveld in Borculo. Gewapend in fel geel gekleurde vesten, vuilniszakken en prikkers houden ze even pauze. Of ze al vreemde dingen vonden. "Niet echt, wel een vol blikje bier. Dat is bijzonder dat ze die achterlaten. En een barbecue", begint Hennie Lerink. Het idee om afval te verzamelen begon met een groep dames uit het buurtschap die regelmatig met elkaar wandelen. Daar ontstond het idee om het buurtfeest van Dijkhoek te combineren met een wandeling en het ruimen van zwerfvuil. "En zijn wij ook maatschappelijk verantwoord bezig, want we ruimen samen op. Iedereen draagt op zijn manier een steentje bij", vertelt Suzanne Klein Bluemink, voorzitter van buurtvereniging Dijkhoek.
De dames Ria Koeslag en Hennie Lerink trokken dit jaar de kar. Zo'n 60 buurtbewoners zetten zich afgelopen zaterdag vrijwillig in. "Iedereen levert een bijdrage, dat is zo mooi. Kinderen bakken de flensjes voor onderweg. En er rijdt een senior op de trekker rond en haalt het afval op. Ook de bedrijven uit de buurt doen mee. Hoe breder het gedragen wordt, hoe enthousiaster de mensen zijn", zegt Ria Koeslag.
De buurtvereniging probeert elk jaar weer een andere actie te houden voor de bewoners. Het is dan ook de eerste keer dat zij op deze dag afval verzamelen. "Het is een dag meer voor en door de leden van de buurtvereniging", aldus Koeslag. "Mensen leren elkaar beter kennen. De saamhorigheid is daardoor groot, en dat is zo leuk om te zien en mee te maken", vult Lerink aan.
Dijkhoek telt 400 leden, waarvan 14 jeugdleden. Een actieve gemeenschap met onder andere het paasvuur en voetbalclub DEO. "Niet iedereen kan vandaag meehelpen. Er zitten veel oudere leden bij, die niet mee kunnen wandelen. Maar ook zij dragen wel iets bij. En ze zijn allemaal welkom bij de lunch die wij straks krijgen bij Kerkemeijer", legt Klein Bluemink uit. Koeslag: "Ook de gemeente hielp ons. De prikkers en vuilniszakken zijn aangeleverd door gemeente Berkelland. En ze halen straks de volle vuilniszakken op."
De buurtvereniging haalde flink wat afval op. Ruim 15 volle vuilniszakken en een autoband is het resultaat.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant