De SW-medewerkers kunnen in de buitendienst van de gemeente aan de slag in onder houd van het openbaar groen. Foto: Rob Stevens
De SW-medewerkers kunnen in de buitendienst van de gemeente aan de slag in onder houd van het openbaar groen. Foto: Rob Stevens

Iedereen doet mee, niemand aan de kant

Algemeen

BERKELLAND - 'Iedereen doet mee – niemand aan de kant!' Dat is de subtitel op het voorblad van het plan van aanpak voor de integratie van SW-medewerkers (sociale werkplaats medewerkers) in de buitendienst van Berkelland. Het gaat om 27 medewerkers van de Hacron. De medewerkers komen in dienst van de gemeente Berkelland als voortvloeisel van het feit dat per 1 januari 2018 de sociale werkvoorziening in Lichtenvoorde wordt opgeheven. De SW medewerkers zijn na het eerdere besluit hiertoe in dienst gekomen van hun eigen gemeente.

Door Rob Stevens

Een deel van de Berkellandse SW-medewerkers is gedetacheerd bij de Hacron/Vebego en is daar werkzaam in het openbaar groen. Deze overeenkomst loopt echter per 1 januari af. Een natuurlijk moment voor de gemeente om te kijken of het beheer van het openbaar groen in het vervolg niet door Berkelland zelf kan worden gedaan. Dat zou mogelijk zijn door de gedetacheerde SW-medewerkers op te nemen in de eigen buitendienst en samen verantwoordelijk te maken voor het groenonderhoud in Berkelland. De gemeente combineert daarmee tevens een aantal doelen. Ze toont daarmee in de eerste plaats haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en voorbeeldfunctie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien biedt Berkelland daarmee SW-medewerkers werk dichtbij de woonplek. En niet het minst belangrijk, de inschatting is dat met minimaal dezelfde kwaliteit tegen lagere kosten het groenonderhoud in Berkelland kan worden gedaan en wellicht zelfs iets uitgebreid. Er is werk genoeg.
In het eerder genoemde plan van aanpak staat uitgewerkt wat er allemaal geregeld moet worden om in 2018 aan de slag te kunnen. De inzet is een geleidelijke integratie van de nieuwe medewerkers. In eerste instantie blijven deze zoveel mogelijk hun 'eigen' werk doen, het werk dat men ook al deed bij de Hacron/Vebego. Voor de huisvesting zijn de bestaande panden van Hameland in Ruurlo en Neede aangekocht. Van hieruit wordt nu ook gewerkt. Één ploeg wordt gehuisvest op de werf in Borculo. Al met al is becijferd dat deze manier van werken voor de gemeente een besparing op kan leveren van 220.000 euro per jaar en dat daarnaast een extra kwaliteitsimpuls van het werk mogelijk is.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant