De vrouwen brachten tijdens de Groen-infodag een bezoek aan tuin D'n Uuthook in Ruurlo. Foto: PR.
De vrouwen brachten tijdens de Groen-infodag een bezoek aan tuin D'n Uuthook in Ruurlo. Foto: PR. Foto: Jan Hendriksen

Tuindag Vrouwen van Nu

Algemeen

RUURLO/BORCULO – Maar liefst 222 enthousiaste leden uit de provincie Gelderland van de Vrouwen van Nu waren vorige week donderdag aanwezig bij Buitencentrum Kerkemeijer in Borculo voor de jaarlijkse Groen-infodag van de Vrouwen van Nu Gelderland. Tuinclubs van de Vrouwen van Nu uit Ruurlo 'De Harken' en 'Doolhofjes' waren 'gastvrouw' tijdens deze Groen-infodag.

Door Jan Hendriksen

Na de ontvangst door voorzitter Lucia Schutte van de Tuincommissie van de Vrouwen van Nu Gelderland liet jachtopziener bij de kroondomeinen van Paleis Het Loo Jan Huttinga een prachtige diapresentatie zien. Daarna werden er allerlei spulletjes verkocht die de leden van de tuinclubs 'De Harken' en 'Doolhofjes' van de Ruurlose afdeling van Vrouwen van Nu zelf hadden gemaakt. Er werd goed verkocht. Na de lunch werd het gezelschap in tweeën gesplitst en werden er twee tuinen in Ruurlo bezocht: Tuin D'n Uuthook en Tuin De Valk. De doelstelling van de Tuincommissie van de Vrouwen van Nu is om de leden kennis te laten nemen van de diverse aspecten van hun hobby tuinieren. "Dit doen we door middel van workshops, lezingen, excursies en deze Groen-infodag. We stimuleren als commissie het oprichten van tuinclubs binnen de afdelingen. Het geeft vrouwen onderling de mogelijkheid om dicht bij huis ervaring uit te wisselen, stekjes te ruilen en elkaars tuinen te bekijken. En we organiseren diverse activiteiten zoals een kaderdag voor tuinleidsters en één- of tweedaagse tuinreizen", zo liet voorzitter Lucia Schutte van de Tuincommissie van de Vrouwen van Nu Gelderland weten. Momenteel telt Vrouwen van Nu Gelderland 58 tuinclubs in de provincie. Twee van die tuinclubs zijn in Ruurlo actief: 'De Harken' en 'Doolhofjes'.

Verrassend
De Groen-infodag werd afgesloten met een bezoek aan twee tuinen in Ruurlo. Tuin D'n Uuthook aan de Morsdijk van Benny en Diny Schepers is een 'verrassende' tuin, vinden de dames. De tuin in het buitengebied van 't Ruurlose Broek van vierduizend vierkante meter is in drie gedeelten aangelegd met een natuurvijver en twee folievijvers. De gazons zijn omringd door grote vaste plantenbordes in een grote variatie van planten, zowel bekend als onbekend. Benny en Diny hebben in de tuin ook een Koffieheuksken ingericht als oude boerenkeuken en waar vele oude gebruiksvoorwerpen te zien zijn.

Romantisch
Tuin De Valk van Dineke Brethouwer aan de Buitenvelderweg werd omschrijven als een 'romantische' landschappelijk tuin. De tuin van ruim vijfduizend vierkante meter telt heel veel borders. Het ontwerp van de tuin is van Harry Esselink en de beplanting van Dineke Brethouwer zelf. De borders bestaan uit bijzondere vaste planten, heesters en bomen. Er is veel kleur in de tuin te vinden. De tuin heeft een open karakter en er zijn mooie doorkijkjes naar de omgeving. Met de toepassing van veel grassen en herfstbloeiers zoals asters en dahlia's is de tuin tot ver in september nog prachtig. De dames van 'De Harken' en 'Doolhofjes' kijken dan terug op een zeer geslaagde provinciale Groen-infodag.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant